GÜNDEM

'Sıkıldık artık' demeden bir kez daha okuyun! İşte 10 mühim emir

Koronavirüs ile yatıyor koronavirüs ile kalkıyoruz.. Artık hangi kanalı açsak tek gündem dünyayı etkisi altına alan salgın... Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu da bugünkü köşesinden bir kez daha korona için 10 emri hatırlattı.

'Sıkıldık artık' demeden bir kez daha okuyun! İşte 10 mühim emir

Dünya koronavirüs kabusunu yaşamaya devam ediyor. Dünyada koronadan ölümler 20 bini aştı. Türkiye'de de vaka ve ölüm sayıları günbegün artıyor. Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu da hepimizin korona hakkında her şeyi öğrendiğini söyledi ve 'bir kez daha hatırlatmakta fayda var' diyerek korona için 10 emri sıraladı.

Korona için 10 emir

Hepimiz her şeyi öğrendik. Hepimiz yeterince bilgilendik. Ama tecrübeler ve gözlemlerim bana “Tekrarda fayda var Osman Hoca” diyor. İsterseniz gelin, “Sıkıldık artık hocam” filan demeyi bırakın ve şu on emri günde en az iki kez tekrar edin. İşte o mühim ayrıntılar, daha doğrusu emirler...

İLK BEŞ

1) Mümkünse zorunlu olmadıkça evden çıkma.

2) Evinde de hijyene uymaya devam et.

3) Misafir kabul etme. Misafirliğe gitme. Aile büyüklerini ziyareti ertele.

4) Alışverişe erken saatlerde, marketler tenha iken git. Sırada beklerken 2 metre mesafesine uy. Market ürünlerinin ambalajlı olanlarını tercih et. Sadece satın alacağın ürüne dokun. Seçmece ürünlerden uzak dur. Para değil, kredi kartı kullan.

5) Eve dönüşlerde ayakkabını kapıda bırak. Elini dikkatle yıka ya da dezenfekte et. Alışveriş paketlerini eve sokma veya süratle çöpe atmaya çalış. Elbiselerini çıkar ve balkonda havalandır. Mümkünse ev halkıyla temas etmeden evvel duş al.

İKİNCİ BEŞ

1) Evde hijyeni sürdür. Aileni koru. El ve beden temizliğini, evi sık sık havalandırma tedbirini sürdür.

2) Uykuna özenli ol. Dinlenmeyi unutma. Beslenmeyi sürdür ama abartma. Protein zengini bitkisel ve hayvansal besinlerle vitamin, mineral, antioksidan zengini sebzeler ve meyveleri tercih et.

3) Bilinçsiz takviye alma. İmkânın varsa D vitamini takviyesi almayı düşün.

4) Sakin, mutlu, huzurlu, eğlencesi eksik olmayan olumlu beklentilere yönel. Panik yapma, korkma, endişeli olma. Evde güzel vakit geçirebileceğin bahaneler oluştur. Hafif egzersiz çalışmaları yap ki bedenin güçlü kalsın.


5) Ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, kas eklem ağrıları beşlisinden ikiden fazlası varsa tıbbi yardım iste. İzolasyon ve sosyal mesafeyi anında uygulamaya geçir ve test için ilgili yerlere bilgi ver.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar