MEDYA KÖŞESİ

Sevilay Yılman'dan Nagehan Alçı'ya Suriyeliler itirazı

Habertürk yazarı Nagehan Alçı'nın "Suriyeliler ekonomimize katkı sağlıyor" sözlerine yine Habertürk yazarı Sevilay Yılman'dan itiraz geldi. Yılman, Suriyelilerin ekonomimize zarar verdiğini belirtti.

Sevilay Yılman'dan Nagehan Alçı'ya Suriyeliler itirazı

Habertürk yazarı Nagehan Alçı köşesinden Suriyeli mültecilerle ilgili bir yazı yazmış ve Suriyelilerin ekonomimize katkıda bulunduğunu vurgulamıştı.

Nagehan Alçı'nın bu sözlerine sosyal medyadan tepki gelirken asıl tepkiyi Habertürk'te köşe komşusu Sevilay Yılman verdi.

Zira Sevilay Yılman hiç de Nagehan Alçı gibi düşünmüyordu.

Yılman, Alçı'ya"Bu konuda savunma pozisyonunda olanların tamamı gibi Nagehan Alçı da aynı şeyi yaptı. Önceki günkü yazısında; “Suriyeliler kaynaklarımızı tüketmiyor bilakis ekonomimize katkı sağlıyorlar” diyerek avuntudan ibaret olan meşhur tezi savundu. Bir kere bu konuda kesinlikle Nagehan’a katılmıyorum onu diyeyim..."sözleriyle itiraz ederken bu tezi destekleyen bir veri aramış ama bulamamış. 

Sevilay Yılman ekonomist arkadaşı Murat Sağman'ı arayarak Suriyelilerin ekonomimize katkısı olup olmadığını sordu ve aldığı cevapları köşesine taşıdı: 

"Diyor ki; “Suriyelilerin ekstra tüketici olarak ve devasa olmasa da yaptıkları irili ufaklı yatırımlarla ekonomimize katkı sağladıkları bir gerçek. Ancak bunun yanı sıra bir de bu devletin sayıları 4 milyonu bulan Suryeli sığınmacılar için bu güne kadar harcadığı yaklaşık 40 milyar dolar var! Terazinin bir yanına ekstra tüketici olarak sağladıkları katkıyı ve yatırımlarını koyalım… Dğer tarafa da devletn kasasından harcamış olduğu rakamı… Asla; “Suriyeliler ekonomiye katkı sağlıyor!” denilemez! Aksine eksi etki yaptığı söylenmelidir. Çünkü Suriyelilerin ekonomimize katkı sunduklarını söyleyebilmemiz için önce onlar için harcanan 40 milyar doları ve biraz fazlasını hazineye sokmuş olmaları gerekirdi.

Bildiğim kadarıyla böyle bir durum söz konusu bile değil. Ayrıca bir husus daha var. Ki ekonomik göstergeler açıdan en büyük olumsuzluklar arasında sayabileceğimiz husus. Yani işsizlik meselesi... Bir kere tüm ekonomistler şundan yüzde yüz eminiz ki; ‘Suriyelilerin Türkiye’ye sığınmaları ile birlikte işsizlik oranının düşmesi engellendi’. Tabi ki çoğu kaçak yani kayıt dışı çalıştırıldığı için bir rakam vermek mümkün değil ama herkes, hepimiz biliyoruz ki bu sığınmacıların yarattığı ekstra iş gücü nedeniyle zaten yüksek olan işsizlik oranımız düşmediği gibi yükseldi de!”

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar