GÜNDEM

Şerif Mardin öldü! Mahalle baskısının mucidiydi

TÜRKİYE'nin yetiştirdiği en ünlü sosyoloğu ve siyaset bilimcisi Prof. Dr. Şerif Mardin hayatını kaybetti. Çok sayıda kitabı bulunan Prof. Dr. Şerif Mardin 90 yaşındaydı. Şerif Mardin hayatımıza 'mahalle baskısı' terimini sokan isimdi.

Şerif Mardin öldü! Mahalle baskısının mucidiydi

Türk sosyolojisinin büyük isimlerinden, Prof. Dr.  Şerif Mardin, 90 yaşında dün hayata veda etti. Mardin'in cenazesi bugün Yeniköy Camii'nde öğle namazını müteakiben kaldırılacak.

Şerif Mardin'in vefatının ardından görev yaptığı İstanbul Şehir Üniversitesinden yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "İstanbul Şehir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Mardin, 6 Eylül'de İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etmiştir." denildi.

şerif mardin

Şerif Mardin'in cenazesi nereden kalkıyor?

90 yaşında hayatını yitiren Prof. Dr. Şerif Mardin'in cenazesi, İstanbul Yeniköy Camii'nden kalkacak. Cenaze namazı öğle ezanını takiben kılınacak.

MAHALLE BASKISINI TERİMİNİN MUCİDİ
Şerif Mardin, 2007'de Vatan Gazetesi'nde ' Ruşen Çakır' la yapılan bir röportajda 'mahalle baskısı' kavramını ortaya attı. Bu kavram o dönemde çok tartışıldı ve Türkiye literatürüne girdi.

ŞERİF MARDİN KİMDİR?

Şerif Mardin 1927 yılında istanbul'da doğmuştur. Galatasaray Lisesi'ni bitiren Şerif Mardin orta öğrenimini Amerika Birleşik Devletleri'nde tamamlamıştır. Lisans öğrenimini 1948 yılında Stanford Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü'nde yapan Şerif Mardin, yüksek Lisansını 1950 yılında John Hopkins Üniversitesi Uluslararası ilişkiler Bölümü'nde tamamladı. Şerif Mardin Doktorasını da 1958 yılında Stanford Üniversitesi Hoover Enstitüsü Siyaset Bilimi Bölümü'nde verdi.

Ankara Üniversitesi'nin 13 yıl hocalık yapan Şerif Mardin Boğaziçi Üniversitesi'nden İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nin kurucusu Dekanlık ve Sosyoloji Bölümü Başkanlığı yaptı ( 1973 ). Washington'da daha sonra yaklaşık 13 Amerikan Üniversitesi'nde İslam Araştırmaları Merkezi Başkanlığını yürüten Şerif Mardin, Türkiye'ye Sabancı Üniversitesi'nin Tanzimat Dönemi Türkü'nün gelişimini geliştirecek bir programın başında döndü. Şerif Mardin İstanbul Şehir Üniversitesi'nde çalışıyordu. Ölüm sebebi ise yaşlılığa bağlı hastalıklar gösterildi.

KİTAPLARI

-Din ve İdeoloji
-İdeoloji
-Bediüzzaman Said Nursi Olayı / Modern Türkiye'de Din ve Toplumsal -Değişim
-Jön Türklerin Siyasi Fikirleri 1895-1908
-Siyasal ve Sosyal Bilimler
-Türk Modernleşmesi
-Türkiye'de Din ve Siyaset
-Türkiye'de Toplum ve Siyaset
-Yeni Osmanlı Düşüncesinin Doğuşu
-Din, Toplum ve Modernite Türkiye'de ", Syracuse University Press'ten

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar