GÜNDEM

Serdar Turgut: Biden'ın ekibi Türkiye’yi en iyi tanıyan ABD yönetimi olacak

Habertürk yazarı Serdar Turgut, ABD seçimlerini önde götüren Biden'ın başkan seçilmesi halinde, bu durumunda Türkiye'yi nasıl etkileyeceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Serdar Turgut: Biden'ın ekibi Türkiye’yi en iyi tanıyan ABD yönetimi olacak

Habertürk yazarı Serdar Turgut, Türkiye kamuoyunda, ABD seçimlerini önde götüren Biden'ın başkan seçilmesi halinde Türkiye’ye yönelik devlet politikalarını fazla değiştirmeyeceği yönünde bir kanı olduğunu fakat bu fikre katılmadığını söyledi. Turgut, "Başkanların devlet politikalarının çizdiği sınırlar içinde hareket ettikleri doğrudur ama bu sınırlar içinde serbest davranma ve damgalarını vurma alanları da hayli büyüktür" dedi. Turgut, Biden başkanlığında kurulacak yönetimin, "bugüne kadar iktidara gelenler arasında Türkiye’yi en iyi tanıyan yönetim olacağını" söyledi:

TÜRKİYE HAYLİ ETKİLENECEK

Biden gibi müesses nizamın oyucusu olan bir siyasetçi bu sınırlara tabii ki dikkat edecektir ama önemli farklar da ortaya koyacaktır. Dolayısıyla Biden başkanlığında getirilecek politikalardan Türkiye hayli etkilenecek. Türkiye’nin yeni dönemde neler olabileceğine kafa yormaya başlaması ve şimdiden yeni dönemin farklı Amerikan üslubuna hazırlanması gerekiyor.

Neler olabileceğini anlamak için Biden’ın olası Beyaz Saray ekibinde kimlerin olabileceğini ve özelikle kritik önemde olacak ulusal güvenlik danışmanının kim olabileceğini anlamak için Washington’daki bazı eski dostlarımla konuştum. ‘Amerika’daki Tehlikeli ilişkiler’ başlıklı son yazımda bugün Amerika’da ulusal güvenlik camiasının kontrol dışına çıkmış olduğunu ve yeni başkanın bunu kontrol altına almadığı takdirde hem Amerika hem de dünya açısından son derece tehlikeli sonuçlar doğabileceğini yazmıştım... Yaptığım konuşmalardan anladığım kadarıyla Biden bu pozisyon için uzun süredir birlikte çalışmakta olduğu Anthony Blinken’i düşünüyor. Dolayısıyla Amerika’nın Türkiye ile ilişkilerini de belirleyecek isim olan Anthony Blinken’ı biraz daha yakından tanımaya başlamamızda yarar var. Blinken bu göreve atanmasa bile yine de onu tanımalıyız çünkü o her durumda yeni Biden yönetiminde dış politikayı belirleyecek ekip içinde bir şekilde olacak.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar