GÜNDEM

Selvi'den flaş iddia: Yargı reformunun ilk yansıması Osman Kavala olacak'

Kulislerin değişmez ismi Abdulkadir Selvi, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın "değişim başlıyor" sözlerini yorumladığı yazısında yargı reformuna da değindi. Selvi, "Reformun ilk yansımasının Osman Kavala davası olmasını bekliyorum" dedi.

Selvi'den flaş iddia: Yargı reformunun ilk yansıması Osman Kavala olacak'

Önce yargı reformu paketi şimdi de ekonomide "değişim başlıyor" sloganı ile açıklanan paket. 

Türkiye'nin belli bir değişim sürecinden geçeceğini belirten Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, hak ve özgürlükler konusunda yargı reformunun çok önemli olduğunun altını çizdi. 

Selvi'ye göre reformun ilk göstergesi Osman Kavala davası olacak. Akıllarda ise şu soru var: Kavala serbest mi bırakılacak?

İşte Selvi'nin yazısının ilgili bölümleri:

Yargı reformu paketinin muhalefete sunularak katkısının istenmesi, özlediğimiz uzlaşma siyaseti açısından olumlu bir yaklaşım.

TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER

Burada paketin detaylarına girecek değilim.

Ama temel hak ve özgürlüklere ilişkin düzenlemeler getirilmesini önemsiyorum. AB’ye tam üyelik müracaatını yaptığımız dönemlerde, “Korkularımızdan başka korkacak bir şeyimiz yok” diye yola çıkmıştık. Özgürlükler ülkesi olma yolunda adım adım ilerlerken, Türkiye Akdeniz havzasında en çok doğrudan yabancı yatırımcı alan ülke olma özelliğine kavuşmuştu. Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde Binali Yıldırım, “Kulaklarımızdan dolar fışkırıyor” diye bunu çok veciz bir şekilde açıklamıştı. Maalesef 15 Temmuz kanlı darbe girişimi bu iklime zarar verdi. Korkular, korkumuz oldu.

O açıdan yeniden reform gündemine dönülmesi önemli. Büyük bir beklenti içine girecek şartlar oluşmuş değil, ama yine de bir dönemin ünlü sloganıyla “Yetmez ama evet” diyorum. Bu paketin açtığı yoldan diğerlerinin de gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu ilkimin değişmesine ihtiyacımız var.

Yeni pakette, düşünce ve ifade hürriyetiyle ilgili suçlarda istinaftan sonra Yargıtay yolunun da açılması yararlı olacak. Çünkü CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun 6 yıl önce attığı ve içeriğine karşı olduğum tweet’lerden dolayı 9 yıl 8 ay hapis cezası almasını kimseye izah edemiyoruz.

Hak ve özgürlüklerin genişletilmesi denildiğinde bunların toplum tarafından hissedilmesi gerekiyor. Aynen sıcak ve soğuk gibi. O nedenle reformcu sürecin ilk yansımasının Osman Kavala davasına olmasını bekliyorum.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar