GÜNDEM

Selahattin Demirtaş'ın sözleri İYİ Parti'ye uyarı mı tehdit mi?

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın “Eğer muhalefetteki milliyetçi odaklar, demokrasi ittifakına ısrarla engel olmaya devam edeceklerse... Bu durumda HDP öncülüğünde üçüncü bir ittifak, demokrasi ittifakı ilan edilebilir.” sözleri tartışma konusu oldu. Konuyu köşesine taşıyan Abdülkadir Selvi, Selvi, Demirtaş’ın bu sözleri millet ittifakına yönelik bir uyarı olarak görülebilir. Ya da başka bir ifade ile, İYİ Parti’ye yönelik bir tehdit olarak da değerlendirilebilir' dedi.

Selahattin Demirtaş'ın sözleri İYİ Parti'ye uyarı mı tehdit mi?

HDP ile İYİ Parti arasında sular durulmuyor. Önce muhalefet partileri ile görüşme turuna çıkan HDP ile İYİ Parti arasında bir randevu “restleşmesi” yaşandı.8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, Meral Akşener ile Pervin Buldan’ı etiketleyerek attığı tweet ise iki partiyi bir kez daha karşı karşıya getirdi. Son kriz ise Demirtaş'ın açıklamaları oldu. Demirtaş, “Eğer muhalefetteki milliyetçi odaklar, demokrasi ittifakına ısrarla engel olmaya devam edeceklerse... Bu durumda HDP öncülüğünde üçüncü bir ittifak, demokrasi ittifakı ilan edilebilir.” dedi. 

Konuyu köşesine taşıyan Hürriyet gazetesi yazarı Abdilkadir Selvi, Selvi, "Demirtaş’ın bu sözleri millet ittifakına yönelik bir uyarı olarak görülebilir. Ya da başka bir ifade ile, İYİ Parti’ye yönelik bir tehdit olarak da değerlendirilebilir. Ama bence Selahattin Demirtaş, siyasi sonuçları açısından önemli bir öneride bulunuyor, üçüncü bir ittifak öneriyor. Elbette ki bu HDP liderliğinde üçüncü bir ittifak olacak. Demirtaş’ın teklifi HDP siyasetinde ne kadar karşılık bulur orasını bilmiyorum ama üzerinde durulmaya değer. Demirtaş’ın üçüncü ittifak önerisi 2023 seçimlerinin mecrasını değiştirebilir." diye yazdı.

İşte o yazı... 

İsterseniz öncelikli olarak yazımın başlığındaki sorunun yanıtını vereyim.
Anayasa Mahkemesi HDP’yle ilgili iddianameyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade etmeye karar verdi. Ama bu HDP hakkındaki kapatma davasının reddedildiği anlamına gelmiyor. Anayasa Mahkemesi bu yönde de karar verebilirdi. Ama tespit edilen usul eksikliklerinin giderilmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade edilmesine karar verdi.

İade kararıyla birlikte HDP hakkında kapatma davası düştü. Eğer Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamedeki eksiklikleri tamamlayıp, yeniden göndermezse, HDP hakkında bir kapatma davası gündemde olmayacak.

Ama ben buna ihtimal vermiyorum. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın usul eksiklerini tamamlayıp, HDP hakkında yeniden kapatma davası açmasını bekliyorum.

Yazının tamamı için tıklayın... 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar