GÜNDEM

Sedat Ergin: Mısır ve Suriye ile istihbarat kanalları açık

"En kanlı bıçaklı ülkeler arasında bile istihbarat örgütlerinin kanallarını açık tutmaları sıkça karşılaşılan bir durum" diyen Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Türkiye'nin Mısır ve Suriye ile istihbarat kanallarının açık olduğunu hatırlattı.

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Sedat Ergin: Mısır ve Suriye ile istihbarat kanalları açık

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, bugünkü köşesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır ve Suriye'ye yönelik açıklamalarını hatırlatarak "olağan uygulamada dışişleri bakanlıkları üzerinden yürümesi gereken bir alanda istihbarat birimleri diyalog içindedirler. Bu diyaloğun Libya başta olmak üzere diğer bölgesel konuları içerdiğini de tahmin edebiliriz" dedi.

Ergin, yazısında şu detayları hatırlattı:

- Erdoğan, Yunanistan ile Mısır arasında 6 Ağustos tarihinde imzalanan Doğu Akdeniz’deki Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması hakkındaki soruya “Şu anda istihbarat örgütümüz, onların istihbarat örgütüyle görüşmelerini devam ettiriyor, devam ettirecek" demişti.

- 3 Şubat 2019 tarihli TRT mülakatında ise “İstihbarat örgütleri ‘Liderler ne yapıyorsa biz de onu yaparız’ havasında olamaz... Öyle veya böyle, düşmanınız dahi olsa ipi tamamen kopartmayacaksınız. O ip size bir zaman lazım olabilir...” demişti.

- Geçen ocak MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Suriye istihbarat servisinin başkanı Ali Memlük’ün Moskova’da görüştükleri ajanslar tarafından duyurulmuştu.

MISIR YUNANİSTAN ANLAŞMASINDA ÖNEMLİ DETAY

Ergin, Mısır'ın Yunanistan ile imzaladığı anlaşmada münhasır ekonomik bölge sınırını çizerken 28’inci meridyenin doğusunda kalan, Akdeniz’de Türkiye ile arasındaki ortay hatta doğru uzanan bölgede ucu açık bıraktığını da not düştü.

Ergin, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın bu anlaşmayı "yok hükmünde" saydığını duyurduğu açıklamasında "Mısır’ın Yunanistan’la imzaladığı mutabakatta deniz yetki alanı kaybına uğradığını belirttiğini" de hatırlattı.

ANKARA'DAN KAHİRE'YE SICAK MESAJLAR

Ergin'e göre bu detaylar önemli, "diplomatik dildeki altyazısında, Mısır’ın Türkiye ile bir sınırlama anlaşması yapması halinde Akdeniz’in kuzeyine doğru daha çok yetki alanı kazanacağı mesajı yer alıyor."

Ergin, ayrıca İbrahim Kalın’ın önceki gün Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna verdiği demeçte sarf ettiği “Mısır’ın Libya’da yapıcı bir rol oynayabileceğini” sözlerini hatırlatarak, Türkiye'nin Doğu Akdeniz cephesinde "sınırlı da olsa bazı kapıların açılması kuşkusuz Türkiye’nin bölgedeki hareket sahasını genişletecektir" dedi.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar