KİTAPLIK

Sayım Çınar'la Kültür Tarafı

Öner çıkan kitaplar, etkinlikler ve fuarlarla edebiyatın, sinemanın nabzı yine bu köşede atıyor.

Sayım Çınar'la Kültür Tarafı

Sayım Çınar
Sayimc@superonline.com

Bir yandan kitap fuarları, bir yandan festivaller derken yoğun bir edebiyat gündemi yaşadık bu ay. Öner çıkan kitaplar, etkinlikler ve fuarlarla edebiyatın, sinemanın nabzı yine bu köşede atıyor.

Dağ Gölgesi!

Çağdaş bir efsaneye dönüşen Shantaram’la milyonlarca okurun gönlünde taht kuran Gregory David Roberts, yıllardır beklenen devam romanı Dağ Gölgesi ile bir kez daha okurun karşısında. Roberts, okuru bu kez Shantaram’da anlatılan olayların iki yıl sonrasına ve yepyeni bir Bombay’a götürüyor. Lin’in bu yeni dünyada ayakta kalma çabalarını, Shantaram’dan aşina olunan o sarsıcı dürüstlük ve açıklıkla anlatan Dağ Gölgesi, Artemis Yayınları’ndan çıktı.

Ödüllere Doyamayan Kasap Havası Gösterime Giriyor!

Kasap Havası aldığı ödüllerle çok konuşuldu. Filmin ne zaman gösterime gireceği konuşuluyordu, uzun süredir, sonunda tarih belli oldu. 22. Uluslararası  Adana  Film Festivali'nden  En İyi Müzik, 6. Uluslararası  Malatya Film Festivali'nden En İyi Erkek Oyuncu, 3. Altın Defne Film Festivali'nden En iyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu, 65. Uluslararası  Mannheim-Heidelberg Film Festivali’nden Special Newcower Award ödülleriyle dönen "Kasap Havası" MC Film dağıtımıyla 9 Aralık'ta sinemalarda.

Polisiye Festivali’nde Başak Sayan Rüzgarı!

Bu yıl ikincisi düzenlenen Pera Palace Jumieah Black Week Poliye Festivali, dünyadan ve Türkiye’den önemli yazarları ağırladı. Tanrı Olmak Güzel ve Düşünce Çetesi’nin yazarı Tibor Fischer, Süperpoze’nin yazarı David Walton, Zodyak’ın yazarı Sam Wilson ve polisiyeleriyle sadık bir okur kitlesine sahip Philip Kerr yabancı konuklar arasındaydı. Oturumlar arasında en dikkat çeken etkinliklerden biri Esmahan Aykol, Aslı Perker ve Başak Sayan’ın katıldığı Polisiyede Kadın İmgesi söyleşisi oldu. Kadınlıktan polisiye yazımına, bir cinayet planlamaktan edebiyatın gücüne birçok konu oturumda tartışıldı.

Uzun Yaşam İksiri Raflarda!

Dünya edebiyatının anıtsal ismi Honoré de Balzac, kısa hayatına sığdırmayı başardığı yüzden fazla eseri önce günlük gazetelerde yayımlamış, sonra da “İnsanlık Komedyası” başlığı altında toplamıştı. Bu derlemeyi oluşturan altı öykü de 1830-1840 yılları arasında yazılmıştır. Beş öykü, Fransa’nın 19.yüzyıldaki toplumsal yapısının tarihsel resminin çizildiği “İnsanlık Komedyası”nın “Felsefi İncelemeler” bölümünde, “Pierre Grassou” isimli son öykü ise “Paris Hayatından Sahneler” bölümünde yer alır. Can Yayınları öyküleri geçtiğimiz günlerde yayınladı.

Mersin Kitap Fuarı Okurlarla Doldu!

Mersin CNR Kitap Fuarı imzalarla, söyleşilerle, indirimli kitaplar ve ilk kez okuruyla buluşan kitaplarıyla son derece ilgi çekiciydi. Hem Mersin okurunun ilgisi çok fazlaydı fuara, hem de yazarların. Ben de imza verenler arasındaydım, okurlardan gelen ilginç sorular karşısında hem şaşırdım hem de çok mutlu oldum. İstanbul merkezli bir yayıncılık ve fuar anlayışı var ülkemizde ne yazık ki, bunu düzeltecek olan da alternatif şehirlerde fuar düzenlemeyi göze alan ekipler ve destek veren yayıncılar olacak. Bu arada, Mersin halkı Muratgan Mungan imzasına yoğun ilgi gösterdi..

Rihanna’nın Hayatı Mona Kitap Etiketiyle Raflarda!

Amy Winehouse, Katy Perry ve ülkemizde de yayınlanan Taylor Swift biyografileriyle ünlü yazar Govan, Rihanna’nın Barbodos’taki kimi onu seven, kimi ise bir günahkar olarak gören yakınlarıyla ve arkadaşlarıyla konuşup, önce adadaki yaşamını yazıyor. Zira, lise yıllarında yaşına uygun olmayan bir hayat süren, alkol kullanan ve gece kulüplerinden çıkmayan genç kız, yakın çevresi tarafından babası gibi bir kaybeden olacak diye düşünülüyordu. New York’a gelip, bir türlü soğuğuna alışamadığı ve ilk kez karla tanıştığı bu şehirde, şarkıcılık dersleri ve Jay-Z’nin stüdyosunda geçen yalnız günlerini de aktarıyor. Rihanna’nın dev bir star oluşundaki ekip çalışmasından, onun cesaretine varana dek bir solukta okunan Asi Çiçek, adeta modern bir Sindirella masalını aktarıyor.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar