RÖPORTAJ

Sayım çınar yazdı: 'Kış Güneşi İsteyenlere Stockholm'

Sayım Çınar, "Birçok yerde bulundum, Stockholm aralarında hep akılda kalan oldu. İnsanı kucaklayan bir yanı var" diyor.

Sayım çınar yazdı: 'Kış Güneşi İsteyenlere Stockholm'
GAZETECİLER.COM - ÖZEL İÇERK
SAYIM ÇINAR sayimcinar@gmail.com

Yeni durağım Stockholm. Nobel ödüllerinin verildiği şehir bu. Kuzeyin gözbebeği. St. Petersburg, Dramen, Helsinki, Oslo, Kopenhag sonrası çok etkileyici bir deneyim oldu benim için. Birçok yerde bulundum, Stockholm aralarında hep akılda kalan oldu. İnsanı kucaklayan bir yanı var. Yolculuk önemli bir derstir, burada da çok şey öğrendim. Güzel anılar barındırıyor. İnsana dair her şey. Stockholm Üniversitesi'nin bahçesi güzel bir yaşam alanı gibi. Tarihi binalar modern şehrin içinde yükseliyor.

Trafik yoğunluğunu azaltmak için önemli çalışmalar yapılmış. Yayaya ait Stockholm. Soğuğunu seviyorum şehrin. Her adımda caz kulağınıza değiyor. Avrupa'nın birçok yerinden insanlar var. Tunç Okan'ın yönettiği, Türk sinemasının vicdanı, Tuncel Kurtiz'in de oynadığı Otobüs filmi birçok kez geldi aklıma. 12 Eylül sonrası gelenlerin şehirde bıraktığı izi fazlasıyla hissettim. Otobüs filmindeki meydanı görünce çok duygulanıyorsunuz.

Arlanda Havalimanı son derece sevimli. Pegasus'un ucuz bilet sistemiyle son derece keyifli bir yolculuk yapma şansım oldu. THY ile birlikte Pegasus da artık gezginler için bir alternatif.

Kendinizle Başbaşa Kalmanız İçin...

Yalnızlık şehri bir yandan da. Kendinizle baş başa kaldığınız bir yer burası. Taksi şoförleri alkol testinden geçiyor. Bu çok önemli, insana saygıyı bir kez daha hissediyorsunuz.

Sushi çok lezzetli, XXL beden ürünler arıyorsanız yine burada daha rahat bulabiliyorsunuz, atmosfer çok güzel. Rengi ve ruhu birbirine çok uyuyor.

İlhan Koman'ın heykelleri şehre yayılmış durumda.

Şehri metroyla gezmek yine ayrı bir zevk. Eski şehir çok ilgi çekici. Huzuru arayan gezginler için müzeler var. ABBA Müzesi nostaljiyi sunuyor. Nobel Müzesi aynı şekilde ilgi çekici. Necip Mahfuz, Orhan Pamuk, daha birçok yazara ait bilgileri tazeliyorsunuz. Fotoğraf Müzesi de zamanda yolculuğa çıkarıyor ziyaretçileri.

Soğuk ve Diri Bir Şehir

İngilizce anlaşabiliyorsunuz insanlarla. Soğuk ve diri bir şehir Stockholm. Her mahalle bir Avrupa şehri gibi. Pahalı olmamasını sağlamak elinizde, otelinizi, uçağınızı erkenden ayarlarsanız son derece keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Sevimli barları kaçırmayın, küçük ve sevimli mekanlara mutlaka uğrayın. Türk restaurantlarını çok göreceksiniz, Ahmet Kaya kulaklarınıza değecek. İsveç köftesi ve bira geleneğini de atlamayın.

İçinde kaybolmak için ideal şehirlerden biri Stockholm, gezgin ruhlara, yalnızlık arayanlara duyurulur!

NOT:  Stockholm gezimi 24-29 Mart tarihleri arasında yaptım. Görüntülerdeki "kış" ambiansının sebebi de Stockholm'ün o tarihlerde hala kışı yaşıyor olmasıydı.

ÇOK OKUNANLAR