GÜNDEM

Samed Karagöz: Ayasofya müzeyken önemi azalmıştı

Milliyet yazarı Samed Karagöz, bugünkü köşesinde Ayasofya'nın cami statüsüne tekrar kavuştuktan sonra daha önemli bri hale geldiğini, müeyken, bir müze için gerekli olan birçok şeyin de yerine getirilememesi nedeniyle öneminin daha az olduğunu söyledi.

Samed Karagöz: Ayasofya müzeyken önemi azalmıştı

Milliyet gazetesi yazarı Samed Karagöz, bugünkü köşesinde Ayasofya'nın 86 yıl sonra ibadete açılmasına gösterilen tepkileri değerlendirdi. Karagöz, "Ayasofya’nın ibadethane olarak hizmet vermesine karşı çıkanların neye karşı çıktığını tam olarak anlamak mümkün değil. Ayasofya eskisinden daha fazla bir ilgiyle karşı karşıya kalacak. Bu şüphe götürmez bir gerçek" dedi.

İKONLARA DOKUNULMADI, TAÇ GİYİLEN BÖLGE AÇIK BIRAKILDI

Açılış sonrası net bir şekilde gördük ki Ayasofya’nın içinde yer alan ikonlar ve mozaiklerle alakalı herhangi bir tasarrufta bulunulmadı. Sadece kıble yönündeki bir ikona, sadece vakit namazlarının olduğu zaman çok zarif bir şekilde tasarlanmış dört parçalık bir perdeyle kapanıyor. Çok konuşulan hususlardan bir diğeri de zeminin halıyla kaplanacak olmasıydı. Burada da sanat dünyasında bir kısım insanların endişe ettikleri gibi taç giyme alanı halıyla kaplanmadı, binanın tarihi özelliklerinden biri olan bu alan açık bırakılarak imparatorların taç giydikleri alan korunmuş oldu. Bu alandaki renkli kısımlar Ayasofya’nın yapımında kullanılan mermerlerden oluştuğu için de ayrı bir öneme sahiptir.

SANATSAL BİR DOKUNUŞ

Caminin tabelasından hat yazısını ise dünyaca ünlü hattatımız Mehmet Özçay klasik usulde celi sülüs hattıyla kaleme aldı. Böylelikle camiye yeni bir sanatsal dokunuş da değmiş oldu.

MÜZE İKEN ÖNEMİ AZALMIŞTI

Daha önce bu köşede belirtmiştim Ayasofya’nın bizatihi kendisi önemlidir. Müzeyken bu önem maalesef azalmıştı; çünkü ruhsuzlaşmıştı, mahzundu. Yaklaşık 1400 yıl boyunca içinde ibadet edilen bir mekân birdenbire turistik bir bina haline gelmişti. Müze dediğimiz bir binada olması gereken sergilemeler Ayasofya’da yapılmadı; çünkü Ayasofya’nın bizatihi kendisi bir sanat eseridir. Ve bu sanat eseri de asli işlevini koruyarak hizmet vermeye devam edecek. 24 Temmuz itibarıyla Ayasofya isteyenin ibadet, isteyenin de ziyaret edeceği, herkese her koşulda açık bir cami olmuştur.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar