GÜNDEM

Şahin Alpay ve Mehmet Altan için flaş gelişme

Anayasa Mahkemesinin, gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan'ın bireysel başvurusunda verdiği hak ihlali gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Şahin Alpay ve Mehmet Altan için flaş gelişme

Anayasa Mahkemesinin, FETÖ'den tutuklu gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan'ın "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkı ile "ifade ve basın özgürlüğü" haklarının ihlal edildiğine ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Şimdi gözler yerel mahkemenin vereceği kararda olacak.


Anayasa Mahkemesi, Alpay ve Altan'ın tutuklamanın hukuki olmaması gerekçesiyle yaptıkları bireysel başvurulara yönelik "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkı ile "ifade ve basın özgürlüğü" haklarının ihlal edildiğine karar vermişti.

Gerekçeli kararı aynı gün Yüksek Mahkemenin internet sitesinde yayınlanmıştı. AYM'nin ihlal kararı vermesinin ardından Alpay ve Altan'ın avukatları davaların devam ettiği yerel mahkemelere giderek tahliye başvurusunda bulundular.

TAHLİYE BAŞVURULARI REDDEDİLMİŞTİ

 
Ancak iki başvuru da reddedildi. Daha sonra üst mahkemelere yapılan başvurular da reddedildi. Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen yerel mahkemenin tahliye kararı vermemesi kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu. Bu konuda siyasilerden farklı açıklamalar geldi. İktidar kanadından asıl kararın yerel mahkemenin vereceği açıklanmıştı. Muhalefetten ise AYM'nin kararının bağlayıcı olduğu ifade edilerek mahkemeye tahliye çağrısı yapılmıştı. Mahkemelerin tahliye kararı vermemesi üzerine Anayasa Mahkemesi'nin resmi twitter adresinden karara uyulması yönünde tweet'ler atılmıştı.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Tartışmalara neden olan o karar, bugün Resmi Gazete'de de yayımlandı. 

Söz konusu ihlal kararları oy çokluğuyla alınırken, Mehmet Altan hakkındaki kararın bir örneğinin, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesine, Alpay hakkındaki kararın bir örneğinin ise ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmedilmişti.

PEKİ BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Tahliye başvurularını reddeden mahkemelerin gerekçesinde, AYM'nin gerekçeli kararının beklenilmesi gerektiği ifade edilmişti. Şimdi gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Şahin Alpay ve Mehmet Altan'ın avukatlarının yerel mahkemelere yeniden, gerekçeli karara dayanarak tahliye talebinde bulunmaları bekleniyor. Alpay ve Altan için tahliye kararı çıkıp çıkmayacağı ise önümüzdeki günlerde netlik kazanmış olacak.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar