MEDYA KÖŞESİ

Sabah yazarından çarpıcı öneri! Bir takım muzır siteler...

Sabah gazetesi okur temsilcisi İbrahim Altay basın sektörünü etkileyen kağıt maliyetlerinin artışıyla ilgili "kenevir" ekilmesini önerdi. Altay bu önerisi için "Birtakım muzır siteler 'kafası güzel galiba' diyebilir" ifadesini de kullandı.

Sabah yazarından çarpıcı öneri! Bir takım muzır siteler...

Kağıt maliyetlerindeki artışın son yıllarda nerdeyse iki katına çıkması özellikle gazete sektörünü derinden etkiliyor. Sabah yazarı İbrahim Altay,dışa bağımlılıktan kurtulmak için bir an önce selüloz üretmeye başlamamız gerektiğini bunun için de kenevir ekmemiz gerektiğini savundu. 

İbrahim Altay yazısında; "Düşünün: En iyi muhabirlerden, en iyi editörlerden, en iyi yazarlardan kurulu bir gazetesiniz.Ama gazeteyi basacak kâğıdınız yok.
Ya da düşünün ki kâğıt maliyeti gazete fiyatının beş katı olmuş ve giderek de artıyor. Sizce bu gazete daha ne kadar çıkabilir?" dedi. 

Ayrıca kenevir ekilmesi önerisinin bazı "muzır siteler" tarafından 'Sabah Ombudsmanı bakın ne önerdi', 'kafası güzel galiba' şeklinde başlıklar atılmasına neden olsa da bu teklifinden vazgeçmeyeceğini belirtti. 

İŞTE İBRAHİM ALTAY'IN O YAZISI

Gazetelerin sayfa sayıları günden güne azalıyor.
Çünkü kâğıt son bir yılda neredeyse iki misli pahalandı.
Pahalanmanın ilk ve tek nedeni kurdaki dalgalanma değildi.
Arz-talep dengesi değiştiği için kâğıt zaten pahalanmaya başlamıştı; kurdaki dengesizlik yaraya ekilen tuz oldu.
Arz-talep dengesinin değişmesi meselesini açıklayalım: Dünyada belli başlı kâğıt üreticileri ve tüketicileri var. Çin bunlardan biri...
Çin'deki bazı büyük kâğıt fabrikaları yenilenmek üzere kapanınca, Çin başka pazarlardan ciddi miktarda kâğıt çekmeye başladı.
Büyük kâğıt üreticileri bunu fırsat bilerek hem bölgelere ve ülkelere yönelik kotaları değiştirdiler hem de fiyatlara zam yaptılar.
Bütün bunlar kurda yaşanan oynamalardan çok önce başlamıştı, fiyatlar yabancı para birimleri üzerinden artmıştı.
Kâğıt fiyatındaki istikrarsızlığı açıklamak için elbette pek çok başka sebep daha bulunabilir.
Fakat bütün sebeplerin ortak noktası 'dışa bağımlılık' olacaktır.
Kâğıt bugün bir milli meseledir.
Ekmek gibidir, su gibidir, hava gibidir.
Kâğıt bugün bir milli güvenlik meselesidir. Türkiye nasıl insansız hava aracını kendisi üretebiliyorsa kâğıdını da kendisi üretebilmelidir.
Aslında üretmiyor değil fakat üreticiler haklı olarak enerjilerini ambalaj kâğıdı gibi daha kârlı ürünlere sarf ediyorlar. Gazete kâğıdı ikinci planda kalıyor.

Selüloz önemli 
Bazıları da diyorlar ki: "Efendim, vaktiyle gazete kâğıdı üretildi bu ülkede ama dışarıdan aldığımızdan daha pahalıya mal oluyordu." Doğru, çünkü kâğıdı üretmek için ihtiyaç duyduğumuz ham maddeyi dışarıdan alıyorduk. Yani selülozu.
Bir mamulün hammaddesini kendiniz üretmiyorsanız, yerli teknoloji kullanmıyorsanız ve büyük markalar ortaya çıkaramıyorsanız yaptığınız üretimin fazla bir anlamı olmuyor.
Sözün özü, bir an önce selüloz üretmeye başlamamız lazım. Selüloz nasıl üretilir diye baktığınızda karşınıza birkaç seçenek çıkıyor. Okaliptüs bitkisi bunlardan biri... Türkiye'de yetiştirilmesi o kadar kolay değil. Bir diğer seçenek:
Kenevir...
Türkiye'de yetişen bir bitki...
Son derece hızlı büyüyor.
Neredeyse sıfır atık prensibiyle çalışıyor.
Selüloz üretmek için birebir...
Birtakım muzır siteler 'Sabah Ombudsmanı bakın ne önerdi', 'kafası güzel galiba' şeklinde başlıklar atabilirler fakat teklifimden vazgeçmeyeceğim:
Türkiye'de orta ve uzun vadede kâğıt sorununu çözmek istiyorsak elimizdeki en iyi seçeneklerden biri kenevir üretimini artırmak.

Endüstri ormanları kurulmalı 
Kenevir erkek ve dişisi gözle ayırt edilebilen bir bitki. Her kenevirdenuyuşturucu üretilmiyor.
Hattı zatında sadece kâğıt üretiminde değil endüstrinin pek çok farklı alanında hatta ilaç yapımında bile kullanılabiliyor.
Herkes kafasına göre kenevir eksin, demiyorum.
Endüstri ormanları kurulsun, sürdürülebilirliği sağlamak için ekim ve verim süreci belli kurallara bağlansın. Kontrolü devlet tarafından sıkı biçimde yapılsın, hatta bunun yapılamayacağından endişe ediliyorsa üretim işi bizzat devlet tarafından yapılsın.
Düşünün: En iyi muhabirlerden, en iyi editörlerden, en iyi yazarlardan kurulu bir gazetesiniz.
Ama gazeteyi basacak kâğıdınız yok.
Ya da düşünün ki kâğıt maliyeti gazete fiyatının beş katı olmuş ve giderek de artıyor. Sizce bu gazete daha ne kadar çıkabilir?
Aynı durum kitaplar için de geçerli. Yayıncılık piyasasına bir durgunluk hâkim.
Dijitalleşmeye rağmen kâğıt memleketimizin en önemli meselelerinden biridir ve mutlaka çözülmelidir.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar