GÜNDEM

Rus paralı askerlerin başındaki isim "Putin'in şefi" Yevgeny Prigozhin Aydınlık'a konuştu

Aydınlık gazetesi, dış haberlerde "Putin'in şefi" lakabıyla bilnen Yevgeny Prigozhin'e ulaşarak Azerbaycan-Ermenistan savaşı konusunda değerlendirmelerini aldı. Prigozhin'in açıklamalaır dün Aydınlık'ta yayınlanırken, Hürriyet yazarı Hande Fırat, Prigozhin'in açıklalamalarını bugünkü köşesine taşıdı.

Rus paralı askerlerin başındaki isim "Putin'in şefi" Yevgeny Prigozhin Aydınlık'a konuştu

Libya'dan Suriye'ye kaosun yaşandığı birçok noktada isimleri duyulan Wagner paralı askerlerinin başındaki isim olarak bilinen ve Putin'in yabancı yetkililerle katıldığı akşam yemeklerini hazırlayan lokantalar zinciri ve yiyecek içecek işletmeleri "Concord Catering" şirketinin sahibi olması sebebiyle "Putin'in aşçısı" , "Putin'in Şefi" lakabıyla anılan Yevgeny Prigozhin, Moskova'da Aydınlık gazetesi temsilcilerine demeç verdi. Prigozhin'in açıklamaları, dün Aydınlık'ta "Wagner'in sahibi olarak gösterilen Prigojin Aydınlık'a konuştu: Karabağ sorununa müdahale Türkiye'nin hakkı" başlığıyla yer aldı.

Prigozhin, Azerbaycan-Ermenistan savaşının yaşandığı Dağlık Karabağ için şunları söyledi:

"Türkler, Ermenistan sınırını geçmedikleri sürece, hukuki olarak Karabağ çatışmasına müdahil olma hakkına tam anlamıyla sahiptir. Ermenistan ve Azerbaycan, uzun seneler Dağlık Karabağ’daki çatışmaları durdurma imkânını buldular, öyle ki Rusya onları anlaşma masasına oturtmuştu. 2018 turuncu devriminin ardından, yani Paşinyan’ın iktidara gelmesiyle, çok yüksek sayıda Amerikan NGO’su Ermenistan topraklarında boy gösterdi. Sorunun özü burada yatıyor. Çatışmayı Amerikalılar kışkırtıyor. Eğer Türklerin tavrından bahsedecek olursak, yönetiminin ne kadar hızlı ve net kararlar aldığına ancak imrenebiliriz. Ben, şu an Erdoğan’ı ciddi şekilde eleştirecek bir neden olduğunu düşünmüyorum. Zira saldırgan bir tutum olarak gözükmüyor, ne yapıyorsa halkının milli çıkarları dâhilinde yapıyor. O halde tam hakka sahip demektir.”

HANDE FIRAT: ŞEF, PAŞİNYAN'DAN DUYULAN RAHATSIZLIĞI ANLATTI

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat da bugünkü köşesinde bu açıklamaları değerlendirdi. Fırat "Şef konuştu!" başlıklı yazısında şunları kaydetti:

"Devlet yetkilileri tarafından yapılan bu içerikteki açıklamaların ardından, kimi zaman Suriye’de, kimi zaman Libya’da Türkiye’nin karşısına çıkan Wagner’in patronu sırdaş şef Prigozhin Türkiye’ye destek açıklaması yaparken, Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan duyulan rahatsızlığın da nedenini anlattı... 

Rusya’da Paşinyan’ın ABD bağlantısından rahatsızlık var. Mesele sadece ABD ya da ABD’nin NGO’ları da değil, genel olarak bir süredir Rus yönetiminin Paşinyan’a sıcak bakmadığı biliniyor. Son olarak Karabağ’da Rusya ve Türkiye’nin karşı karşıya gelmemesi konusunda sessiz bir uzlaşma olabilir. Bu uzlaşmanın bir ucu da İdlib’e uzanıyor olabilir. Bunu önümüzdeki günlerde daha net görebiliriz."

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar