GÜNDEM

RTÜK'ün "uzman' uyarısına tamam da çözüm ne olacak?

Super Haber TV yazarı Prof. Dr. Nuran Yıldız, RTÜK'ün TV programlarına yaptığı 'uzman' uyarısını değerlendirdi.

RTÜK'ün "uzman' uyarısına tamam da çözüm ne olacak?

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yaptığı açıklamayla TV programlarında "uzman" olarak yer alan isimlerin zaman zaman iddia ettikleri gibi "alanlarında yeterli derecede bilgi sahibi olmadıklarını, yaptıkları değerlendirmelerin kamuoyunu bilinçlendirmekten ziyade toplumu yanlış yönlendirdiklerini" söyledi.

Konuyu, son köşe yazısında değerlendiren Super Haber TV yazarı Prof. Dr. Nuran Yıldız şunları kaydetti:

RTÜK’ÜN “UZMAN” UYARISI İYİ DE…

RTÜK, “Tv programlarına konuk edilen uzmanlar konusunda” medya kuruluşlarını uyarmış. “Aynı kişinin, gündemdeki konu neyse o konuya göre konuşan hukukçu, terör uzmanı, siyaset bilimci,  sağlık bilimci, deprem bilimci olduğunu” belirtmiş. “Her konuyu bilmeleri yetmiyormuş gibi popülaritelerini artırmak için spekülatif cümleler kurduklarının” altını çizmiş. Yayıncı kuruluşların “konuk seçiminde azami hassasiyet göstermelerini” istemiş. RTÜK’ün tespitlerinin altına imzamı atarım da çözüm ne olacak?

Medya kuruluşlarına ekrana çıkarılacak/çıkarılmayacak isimler listesi verilirse sonuç bu olur. Liste dışında konuk çağıran yapımcıya kapı gösterilirse, sonuç bu olur.

(RTÜK’ün açıklama dilinin daha kısa ve daha etkili olması için İLAUM olarak danışmanlık vermeye hazır olduğumuzu kurum yönetimine iletmiştik.)

Bourdieu “Televizyonu Anlamak” kitabında diyor ki, “Ekranlardaki uzmanlar fast food entelektüellerdir. Olabildiğince çok ekranda görünmek için, sansasyonu konunun önünde tutarlar.”

Daha çarpıcı bir ifadesi daha vardır Bourdieu’nün: “Sürekli ekranda gördüğün uzmanlar, varlıklarını ekranda olmaya borçludurlar. Ekran dışında üretimleri sınırlıdır.”

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar