DİZİ DÜNYASI

RTÜK'ten 3 diziye para cezası

RTÜK Sadakatsiz, Ramo ve Öğretmen dizilerine idari para cezası müeyyidesi uyguladı.

RTÜK'ten 3 diziye para cezası

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Ebubekir Şahin başkanlığındaki son toplantısında İzleme ve Değerlendirme Dairesi uzmanlarınca hazırlanan raporları görüştü.

SADAKATSİZ DİZİSİ

Üst Kurul evlilik dışı ilişkileri normalleştirdiği, çocuk ve gençleri olumsuz yönde etkileyebilecek rol modeller oluşturduğu gerekçesiyle “Sadakatsiz” dizisini yayınlayan Kanal D’ye idari para cezası verilmesine karar verdi.

RAMO

Şiddet ve işkence görüntüleri gerekçesiyle SHOW TV’de yayınlanan “Ramo” dizisi de cezalandırıldı.

ÖĞRETMEN DİZİSİ DE CEZA ALDI

RTÜK ayrıca, FOX’ta ekranlara gelen “Öğretmen” dizisinde bir öğretmenin öğrencisini taciz ederek intihara sürüklemiş gibi gösterilmesinin öğretmenlik mesleğinin itibarını zedelediği kanaatine vararak, diziyi yayınlayan FOX TV’ye idari para cezası müeyyidesi uyguladı.

EMNİYET TEŞKİLATINA İLİŞKİN YAYIN TEE 1'E CEZA GETİRDİ

TELE 1 ekranlarında izleyicileriyle buluşan “Gün Başlıyor” programda sunucunun “Dediğim gibi yani Erdoğan’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun başında olduğu teşkilatın memurları Türkiye’de cemevlerine girip rahatlıkla işeyebiliyorlar” şeklindeki ifadelerini değerlendiren Üst Kurul, yayında polis teşkilatının hiçbir kanıta, bilgi ve belgeye dayanmayan şekilde zan altında bırakıldığına kanaat getirerek, yayıncı kuruluş hakkında 6112 sayılı Kanun’un 8. Maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendinde yer alan “İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” ilkesinin ihlali nedeniyle yayıncıya idari para cezası uygulanmasına hükmetti.

HALK TV'YE CEZA

RTÜK, ayrıca HALK TV’de yayınlanan “Gündem Özel” programında yayın konuklarından Veysi Dündar’ın "devletin sac ayakları ile oynarsanız devlete zarar verirsiniz. Ordu, Emniyet şu an nerdeyse tasfiye edilmiş durumda… Çok güçlü bir devletimiz yok. Hali hazırda şu an bizde kara savaşında bulunabilecek ne Ordu kaldı ne Emniyet kaldı. SİHA ve İHA'ları çıkardığınız zaman devletin hani sahada reaksiyon verecek ordusu kalmadı. Orduyla oynarsanız olacağı bu, yargıyla oynarsanız olacağı bu" ifadeleri ve programın diğer konuğu Miyase İlknur'un Milli Savunma Üniversitesi hakkındaki "Harp Akademileri'nin yerine kurulan Milli Savunma Üniversitesi'nde siz gerçekten harp eğitimi yapıldığını mı sanıyorsunuz?" sözlerinin "iç ve dış güvenliğini sağlayan kurumların moral üstünlüğünü zafiyete uğratabilecek nitelikte olduğunu" belirterek, “Yayın hizmetleri… İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” ilkesinin ihlali nedeniyle Halk TV’ye idari para cezası uyguladı.

BEYAZ TV'DEKİ KÜFRE CEZA

Derin Futbol” isimli spor programında sarf edilen “Doğduğun günün a… k…. Ben gidiyorum” şeklindeki ifadeler yayıncı Beyaz TV’ye ceza getirdi. Yayında dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına yer verildiği uzman raporu ile tespit edilerek Beyaz TV’ye 6112 sayılı Kanunda yer alan “Yayın hizmetleri… Türkçenin, özellikleri ve kuralları bozulmadan doğru, güzel ve anlaşılır şekilde kullanılmasını sağlamak zorundadır; dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına yer verilemez” ilkesinin ihlali nedeniyle idari para cezası verildi.

MASTERCHEF GÜNDEMDEYDİ

RTÜK, TV 8’in “MasterChef Türkiye” programını da inceledi.  Programda bir yarışmacıyı ağlatıp stüdyodan çıkmasına sebebiyet verebilecek derecede yüksek ses tonu ile sarf edilen ifadelerin, kızma ve bağırmaların insan onurunu zedelediği hükmüyle yayıncı kuruluşa idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

HALKI DOLANDIRAN YAYINLARA YAPTIRIM

Her hafta rutin olarak gündeme alınan vatandaşları kandıran yayınlara ilişkin raporlar neticesinde, sağlık beyanıyla sahte ürün ve ilaç pazarlaması yapılan ANADOLU TV, NEHİR, SÜPER TV  ve DOLUNAY INT televizyonlarına ağır yaptırımlar uygulandı.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar