TELEVİZYON

RTÜK, ROMANLARI AŞAĞILAYAN “ÜÇ KURUŞ” DİZİSİNİ AFFETMEDİ

SHOW TV’de yayınlanan diziyi gündemine alan Üst Kurul, İzmir Milletvekili Özcan Purçu ve Roman Dernekleri Federasyonu’nun şikâyetlerini dikkate alarak yapıma idari para cezası verilmesine karar verdi.

RTÜK, ROMANLARI AŞAĞILAYAN “ÜÇ KURUŞ” DİZİSİNİ AFFETMEDİ

SHOW TV’nin yayın hayatına henüz başlayan dizisi “Üç Kuruş” RTÜK gündemindeydi. Dizide yer alan bazı sahnelerin roman vatandaşlardan tepki görmesi üzerine Üst Kurul, diziyi mercek altına aldı.

RTÜK, tepkilere kayıtsız kalmadı

İzmir Milletvekili Özcan Purçu ve Roman Dernekleri Federasyonu’nun dizi hakkındaki şikâyet başvurusunu değerlendiren RTÜK, “Üç Kuruş”taki Roman vatandaşlara yönelik ayrımcı ve aşağılayıcı söylemleri değerlendirdi. Roman toplumunun yaşamını kötü gösteren dizinin şiddet sahneleri de RTÜK engeline takıldı.

Üst Kurul, “Üç Kuruş”un şiddet sahnelerine “dur” dedi

Üst Kurul toplantısında dizideki argo kullanımının yoğunluğu, kavga görüntülerinin sıklığı ile kadını aşağılayan ve güçsüz gösteren sahneleri yasa ihlali olarak değerlendirildi. “Kadına şiddet/taciz” ve "karşılıklı şiddet" ile ilgili sahnelerin izleyicilerin söz konusu durumları normalleştirmelerine, içselleştirmelerine ve şiddetin gerçek dünyada yer bulmasına yol açacak bir etkiye sebep olabileceğine kanaat getiren Üst Kurul, yayıncı kuruluş SHOW TV’ye ağır idari para cezası verilmesine karar verdi.

FM TV’ye yaptırım

Üst Kurulun masasındaki diğer bir dosya FM TV’ye aitti. “Sorarım” isimli programda geçen bazı ifadelerin, ifade özgürlüğü kullanılırken uyulması gereken görev ve sorumluluklardan uzak, toplumda özgürce kanaat oluşumunu engelleyici, millî duygularımızı incitici, toplumsal değerlere ilişkin hassasiyetleri dikkate almayan, Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerin manevi hatırasına saygısızlık içeren, hukukun üstünlüğü, adalet ve tarafsızlık esasına aykırı, eleştiri sınırını aşan suçlayıcı, hakaret edici ve küçük düşürücü nitelikte olduğu tespit edilerek FM TV’ye 6112 sayılı Yasanın 8. Maddesinin 1. Fıkrasının (a) bendindeki “Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlık ve bağımsızlığına, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılâplarına aykırı olamaz” hükmü gereği idari para cezası ve 3 kez program durdurma müeyyidesi uygulandı. 

RTÜK, radyolardaki ihlalleri de atlamadı

KAFA Radyo’da yayınlanan “Nihat’la Muhabbet” programında sorumlu yayıncılık yapılmayarak tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine aykırı hareket edildiğini belirleyen Üst Kurul, yayıncı radyoya idari para cezası müeyyidesi uyguladı.  

“Yalarım”, “at yaprağı yemişiz haberimiz yok”, “la oğlum at yaprağı yedik”, “benim motoru bozdu ya, bir iki gün cırcır oldum”, “at yaprağını önce analarına ve karılarına yedirsinler” ve benzeri ifadelerin kullanıldığı Metro FM’in “Aragaz” programı da RTÜK’ten ceza aldı.

Üst Kurul ayrıca, “radyogram”ın “Okan Aslan ile Halkın Sesi” isimli programında “S….r git” ifadesinin herhangi bir bipleme veya engelleme olmaksızın açık bir şekilde yayınlanmasını yasa ihlali olarak değerlendirerek ilgili yayın kuruluşuna idari para cezası verdi.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar