MEDYA KÖŞESİ

RTÜK denetimine bir eleştiri de Mehmet Barlas'dan geldi

İnternetten yayın platformların RTÜK denetimine alınmasına iktidara yakın medyadan itirazlar yükseliyor. Sabah gazetesi yazarı Mehmet Barlas da bu denetime itiraz edenler arasında.

RTÜK denetimine bir eleştiri de Mehmet Barlas'dan geldi

Mehmet Barlas bugünkü yazısında da sansür üzerinden, RTÜK’ün internet denetimine gönderme yaptı.

Köşesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın öven Mehmet Barlas, RTÜK'ün açıkladığı veriler üzerine “Cumhurbaşkanı Erdoğan gelişmişliğin de, bağımsızlığın da simgesidir bugün. Ama AK Parti iktidarında ‘Toplumun yüzde 76'sı kontrol istiyor’ diyerek sansürü savunanlar da var... Bir anlamda bunlar da AK Parti'nin ideolojisini, yani denetimli düşünceyi ve yayıncılığı savunuyorlar kendilerine göre” ifadelerini kullandı.

Barlas yazısında “Catch-22” romanından örneklerle sansürün nasıl keyfi bir durum alabileceği uyarısında bulunarak şöyle yazdı:

“(...)DELİ SANSÜRCÜ

Heller'in "Catch-22" romanındaki Yossarian, savaşı bile sevimli hale getirmemiş midir? Yossarian'ı komutanı sansürcü olarak görevlendirir.Cephedeki askerlerin evlerine, eşlerine yazdıkları mektupları sansürleyecektir Yossarian... Ama bu görevi öylesine eğlenceli hale getirir ki... Mesela asker eşine "Sevgili Mary" diye başlayan bir mektup yazmışsa, Yossarian "Sevgili" sözcüğünü karalar.

SİGARAYA ZAM

Bizde de televizyon filmlerinde mesela sigara içenlerin ağızlarında çiçek görülüyor ve bu arada fosur fosur duman çıkıyor ya... Oysa sigaranın paketine yapılan son zam, bu çiçekli sansürden daha etkilidir sigaradan insanları caydırmak için. Yossarian da eşine yazdığı mektubu "Seni çok özledim" diye bitiren askeri sansürlerken "Özledim" sözcüğünü karalar.”

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar