GÜNDEM

ROK: Türk ekonomisi anti-ithalat ve imalat devrimi yapıyor

Güneş yazarı Rasim Ozan Kütahyalı, bugünkü köşesinde "Berat Albayrak’ın önderliğinde Türk ekonomisi anti-ithalat devrimi ve imalat devrimi yapıyor" değerlendirmesinde bulundu.

ROK: Türk ekonomisi anti-ithalat ve imalat devrimi yapıyor

Güneş gazetesi yazarı Rasim Ozan Kütahyalı, bugünkü köşesinde Türk ekonomisinin hali hazırda anti-ithalat ve imalat devrimi yaptığını, buna bağlı olarak refah kaybı yaşandığını, fakat bunun atılması gereken bir adım olduğunu söyledi.

Kütahyalı, yazısını ekonomi konusunda kendisine karşıt görüşleri olan T24 yazarı Barış Soydan, İktisatçı Mahfi Eğilmez, Ekonomi yazarı Uğur Gürses, Sözcü gazetesi Ekonomi yazarı Murat Muratoğlu ve Ekonomist Selva Demiralp, Dr. M. Murat Kubilay ve Atilla Yeşilada'yı  mentionlayarak paylaştı:

Berat Albayrak’ın yönetiminde Türkiye ekonomisi önce anti-ithalat devrimi yapıyor. Şu an bunu yaşıyoruz. Elbette bu en başta görüntüde bir refah düşüşü gibi görünebilir ama orta ve uzun vadede refahımızı gerçek anlamda artıracak bu devrim yapılmak zorundadır. Acı reçeteyi içmek mecburiyetindeyiz. Türkiye bir ithalat ekonomisi olmaya, bu sebeple yüksek cari açık vermeye ve sonra da bu cari açığı finanse etmek için borç almaya ve bu şekilde döngüsel gitmeye çok alışmış bir ekonomiydi.

Finans ve ekonomi bakanları da yüksek cari açığı kapatmak için bu sürekli alınmak zorunda olan borçları dış piyasalardan en düşük faizle alıp almama noktasında rekabet yaşardı. “İşte bakın itibarımız çok yüksek. Ne kadar ucuz para bulduk” denirdi. Bu sayede kurlar da düşük olursa bizler de toplum olarak lale devri yaşardık. Bol ve ucuz ithalat devam ederdi. TL çok değerli olurdu. Fakat bu ithalat ekonomisi modeli Türkiye’yi bir debelenme içine boğdu ve boğdu. Değerli TL demek değersiz bir Türk ekonomisi demektir.

İşte Türkiye bu yüzden bu düşük kur/yüksek faiz politikasını bırakmak zorundadır. Değerli TL üretimsiz ve imalatsız bir ülke demektir. Bakan Bey’in Dünya Gazetesi’nden Hakan Güldağ’a döviz kuru için söyledikleri o yüzden asla şaşırtıcı değildir. Kur olayına kafayı takmak yanlıştır. Kuru düşürtmek marifet değildir. Hiç önemi yoktur. Şu an yaşadığımız anti-ithalat devrimini önce imalat devrimi sonra ihracat devrimi takip etmek zorundadır. Çok sancılı da olsa Türkiye bunu başaracak. Aksi takdirde ayakta kalamaz bu ülke.

Türkiye şu an Berat Albayrak önderliğinde köklü bir ekonomik devrim yapıyor. Gerçek bir yapısal dönüşüm bu.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar