POLEMİK

ROK: Oğuz Atay ve Orhan Pamuk Türk solcusu mudur?

Güneş gazetesi yazarı Rasim Ozan Kütahyalı, Oğuz Atay ve Orhan Pamuk’a dair kaleme aldığı yazılarının kimi “ulu-solcu” olarak tanımladığı kişileri rahatsız ettiğini söyledi ve Atay’ın, Soner Yalçın tarzı Türk solcularının çoğunluğu gibi jakoben ve totaliter olmadığını belirtti.

ROK: Oğuz Atay ve Orhan Pamuk Türk solcusu mudur?

Güneş gazetesi yazarı Rasim Ozan Kütahyalı, Orhan Pamuk’un geçtiğimiz günlerde çıkan kitabı “Veba geceleri” üzerinden başlatılan tartışmalara yönelik yeni açıklamalarda bulundu. Kütahyalı, Oğuz Atay ve Orhan Pamuk’a dair kaleme aldığı yazılarının kimi “ulu-solcu” olarak tanımladığı kişileri rahatsız ettiğini söyledi. Oğuz Atay’ın şüphesiz bir solcu olduğunu ama asla bilindik anlamda bir Türk solcusu olmadığını belirten Kütahyalı, solcuların arzu ettiği ölçüde bir sınıf mücadelesine değil bütünüyle bireye, insana yönelik edebiyat anlayışına sahip olduğunu ifade etti.

Rasim Ozan Kütahyalı, Atay’ın Olaylar dergisi deneyimi sonrası Türk sol çevrelerine karşı mesafe aldığını ve Türk sol çevreleriyle ve solcu prototipiyle hesaplaştığı romanı, tamamlayamadığı Eylembilim adlı romanı olduğunu söyledi. Atay için kullandığı “Özgürlükçü-sol” tabiri hakkında, “o zamanlarda böyle bir tabir yok ROK uyduruyor” şeklindeki yorumlara istinaden kaskatı ve hödük Türk solcularından ayırmak için böyle bir tabiri kullandığını ifade eden Kütahyalı, Atay’ın, Soner Yalçın tarzı Türk solcularının çoğunluğu gibi jakoben ve totaliter olmadığını belirtti.

İşte o yazı... 

Büyük romancılarımız Oğuz Atay ve Orhan Pamuk'a dair kaleme aldığım yazılar bizim memleketin kimi ulu-solcularını çok rahatsız etmiş.

*

Geçen yazı bu tipolojinin şahı Soner Yalçın'dan bahsettik ve Yalçın'ın yazdıklarını çürüttük.

*

Soner Yalçın tarzı ulu-solcular özellikle sosyal medyada küfürler yağdırıyorlar. Yazının Pamuk kısmından da ziyade Atay bölümüne takılmışlar.

*

Oğuz Atay'ın "sol edebiyat terörü"nden çok çektiği yalanmış! Atay'a "özgürlükçü solcu" dememden de rahatsız olmuşlar!

*

"O zamanlar öyle bir tabir yoktu. ROK uyduruyor" diyor bir tanesi sosyal medyada.

Yazının tamamı için tıklayın... 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar