GÜNDEM

Rasim Ozan Kütahyalı: Macron, Napolyon'un ucuz bir taklidi

Rasim Ozan Kütahyalı, Macron'un Napolyon'u taklit ettiğini söyledi.

Rasim Ozan Kütahyalı: Macron, Napolyon'un ucuz bir taklidi

Güneş gazetesi yazarı Rasim Ozan Kütahyalı, bugünkü köşesinde "Macron gerçek anlamda bir şizofreni yaşıyor ve kendini Napolyon zannediyor. Fransa’yı da rezil ediyor. Macron’un özellikle son 6 aydaki tüm hareketleri Fransız imparatoru Napolyon’un basit ve ucuz taklidinden ibaret" dedi:

Küresel çapta yükseliş trendindeki popülizmin Fransa’da da bir zafer kazanması şaşırtıcı olmayacaktır. Peki kendi ülkesinin siyaset sahnesinde giderek daha da yalnızlaşması kaçınılmaz görünen Macron arkasında yükselen bu enkaz yığınından fırsat bulup da Doğu Akdeniz ve Türkiye ile uğraşmaya neden ihtiyaç duyuyor, hatta kendi ülkesinin topraklarında çözmesi gereken bunca problemi bir yana bırakıp, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının paylaşımına, Kıbrıs sorununa ve Lübnan’daki siyasal-ekonomik krize müdahil olacak vakti bulabiliyor?

Kim bilir belki de Macron’u Napolyon’a benzetenler haklıdır.

Malum Napolyon da Kıta Avrupa’sının siyasi düzenini alt üst eden fetihlerinden önce İngiltere’nin o dönem için kurduğu küresel düzeni bozmak amacıyla Mısır’ı istila etmek istemiş ancak 1799’da 64 günlük kuşatmanın ardından Akka önlerinde Cezzar Ahmet Paşa’ya mağlup olmuştu.

“Kader beni bir ihtiyarın elinde oyuncak etti” dediği iddia edilen Napolyon, yine Akka önündeki mağlubiyetiyle Paris’e İstanbul üzerinden dönme hayalinin de son bulduğunu itiraf ederken ordusu da Suriye, Mısır ve Doğu Akdeniz’i terk ederek bu sefere noktayı koyuyordu...

Macron’un ülkesi içinde ve dışında her geçen gün yitirdiği desteğinin Fransa Cumhurbaşkanlığı koltuğuna Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen’i taşımakta olduğu gerçeğini de hesaba katmakta fayda var.

Bu ihtimalin hayata geçmesi durumunda ise aşırı sağcı bir ismin liderliğinde daha da yalnızlaşacak olan Fransa’nın Doğu Akdeniz’deki planlarını hayata geçirmesi Türkiye’nin lehine engellerle karşılaşacaktır...

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar