GÜNDEM

Posta yazarı birinci isme sordu: Nedir bu SADAT?

Mehdi çıkışı nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı görevinden istifa eden SADAT'ın birinci ismi Adnan Tanrıverdi, Posta gazetesi yazarı Murat Çelik'e SADAT'ı anlattı.

Posta yazarı birinci isme sordu: Nedir bu SADAT?

Posta gazetesi yazarı Murat Çelik, SADAT'ın birinci ismi Adnan Tanrıverdi ile yaptığı röportajda SADAT'ın nasıl ortaya çıktığını sordu.

Mehdi çıkışıyla gündeme gelen ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı ve diğer görevlerinden istifa eden Tanrıverdi, SADAT şirketinin geçmişini aktardı. 

İşte MUrat Çelik'in Adnan Tanrıverdi ile söyleşisi:

“Mehdi gelecek” tartışması üzerine Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı ve Güvenlik ve Dış Politika Kurul üyeliği görevlerinden istifa eden Adnan Tanrıverdi, o süreci POSTA’ya anlatmıştı. Tanrıverdi’ye, ismi sürekli tartışmalara konu olan SADAT’ı da sordum.

SADAT’ın web sitesinde şu ifade yer alıyor: “SADAT AŞ, Türkiye’de uluslararası savunma alanında danışmanlık ve askeri eğitim veren ilk ve tek şirkettir.”

Sene 1996…

Adnan Tanrıverdi anlatıyor…

- 1996 yılında, o zaman Kara Kuvvetleri Sağlık Daire Başkanı’ydım. Silahlı Kuvvetler’den 10 general Bosna’ya gittik. O dönem Genelkurmay Harekat Başkanı olan Korgeneral Çetin Doğan uçakla giderken, bir Amerikalı savunma danışmanlık şirketinin, Türkiye’den kendi şirketlerinin bünyesine bir muvazzaf asker istediğini söyledi.

“Bir kişi verin. Sınıfı önemli değil” demişler. Sonra öğrendik ki, rahmetli Begoviç’e (Aliya İzzetbegoviç) gitmişler, demişler ki “Biz Bosna Ordusu’nu kuralım, donatalım, size teslim edelim.” Ben de “Biz muvazzaf personel verdik mi?” dedim, vermişiz.

- O zamanlar bu özel askeri şirketler yani savunma danışmanlık şirketleri bu kadar gündemde olmayan, bizim de literatürümüzde olmayan bir yapıydı ve o zaman benim çok dikkatimi çekti.

Sene 2009…

- Bu seyahatten birkaç ay sonra, ağustosta (1996) ben kadrosuzluktan emekli oldum. Bu konu devamlı zihnimi kurcaladı. Demek ki, bir kısım küresel güçler bu tür şirketler vasıtasıyla ülkeleri kontrollerine alıyorlar. Silahlı kuvvetlerini eğitiyor, donatıyor vs…

- Sonra, 2009’da, “Kiralık Ordular” diye 450 sayfalık bir kitap çıktı. Bu kitabı okuduğumda

- Bosna’daki o Amerikan şirketinden de bahsediyor

Yazının tamamı için tıklayın...

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı görevini sürdüren Adnan Tanrıverdi, geçtiğimiz aylarda "Mehdi gelecek, ortamı buna göre hazırlamalıyız" şeklinde bir açıklama yapmıştı. Açıklamanın ardından büyük tepki ile karşı karşıya kalan Tanrıverdi, Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki görevlerinden istifa ettiğini duyurmuştu.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar