DİZİ DÜNYASI

Payitaht Abdülhamid 5. sezonunda 'sürgünü' işleyecek

TRT 1'de yayınlanan Payitaht Abdülhamid dizisi 5. sezon tanıtım fragmanı yayınlandı. Fragmanda Sultan Abdülhamid'in sürgün edildiği yıllara ilişkin bir sahne yer aldı.

Payitaht Abdülhamid 5. sezonunda 'sürgünü' işleyecek

TRT 1'in 4 sezondur ekranlarda olan Payitaht Abdülhamid dizisi 5. sezonunun tanıtım fragmanını yayınladı. Fragmanda Sultan Abdülhamid'in sürgün edildiği yıllara ilişkin bir sahne yer aldı.

5. SEZONDA HANEDANIN SÜRGÜNÜ İŞLENECEK

Tanıtım fragmanından anlaşıldığı üzere dizi, 5. sezonunda Sultan II. Abdülhamid'in sürgüne gönderiliş hikayesini işleyecek.

İŞTE PAYİTAHT ABDÜLHAMİD 5. SEZON TANITIM FRAGMANI

SULTAN ABDÜLHAMİD'İN SÜRGÜN YILLARI

34. Osmanlı Padişahı 99. İslam Halifesi Sultan II. Abdülhamid Han, 27 Nisan 1909'da tahttan indirilmesinin ardından Selanik'e Alatini Köşkü'ne sürgüne gönderildi. Sürgün sırasında kendisine Binbaşı Fethi Okyar'ın refakat ettiği, maiyetinde bir miktar asker bulunduğu, yolculuk sırasında bazı kötü muamelelere maruz kaldığı belirtilir.

Ayrıca Osmanoğlu hanedanına mensup bazı isimlerin daha sonradan kaleme aldıkları hatıratlardan anlaşıldığı üzere Alatini Köşkü'nde temel ihtiyaçların giderileceği kadar dahi eşya olmadığı anlatılır.

Sultan Abdülhamid'in küçük oğlu Abid Efendi'nin sandalyede uyukladığı, Sultan Abdülhamid'in de yatacak yatağı bulunmadığı için Alatini Köşkü'nde iki koltuğu birleştirerek kendisine yatak yaptığı; söz konusu köşkte Sultan Abdülhamid'in eşlerinin ve kızlarının da zor zamanlar geçirdiği, kötü, hatta çirkin girişimlere muhatap kaldığı kaydedilen bilgiler arasında.

BEYLERBEYİ SÜRGÜNÜ

Birinci Balkan Savaşı ile Selanik’in düşman eline geçeceğini anlayan İttihat ve Terakki yöneticileri 3 yıl snra Sultan Abdülhamid’i İstanbul’a getirerek Beylerbeyi Sarayı’na yerleştirdi ve sürgün bu sarayda devam etti.

Sultan Abdülhamid, bu sarayda eşi Müşfika Kadınefendi Sultan ile yan yana odalara hapsedildi. Öldüğü 10 Şubat 1918 gününe kadar bu sarayda kaldı.

OSMANLI HANEDANLIĞININ SÜRGÜNE GÖNDERİLİŞİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 1 Kasım 1922'de kabul ettiği 308 numaralı "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, hukuku hâkimiyet ve hükümraninin mümessili hakikisi olduğuna dair" adlı kararnamesi ile saltanat kaldırıldı. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29 Ekim 1923 günü gerçekleştirdiği oturumunda Mustafa Kemal'in hazırladığı anayasa değişikliği teklifinin kabulüyle Türkiye Devleti'nin yönetim şeklinin cumhuriyet olduğu ilan edildi.

3 Mart 1924'te ise "Hilafetin İlgasına ve Hanedan-ı Osmani'ninTürkiye Cumhuriyeti Memaliki Haricine Çıkarılmasına dair" 431 numaralı kanun kabul edildi ve yaklaşık 160 kişilik Hanedan mensupları Türkiye'den sınır dışı edildi. Hanedandna bazıları Avrupa'ya giderken bazılarının, eski Osmanlı topraklarına gittiği biliniyor. 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar