GÜNDEM

Papa’nın yaptığını Diyanet İşleri Başkanı yapsa ne olurdu?

Papa'nın kadının eline vurması ile sinirlendiğini söyleyen Sabah yazarı Mevlüt Tezel, yaşananlara ilişkin yapılan yorumlarda Papa Francis'in haklı bulunduğunu söyledi. Tezel, böyle bir olayın Türkiye'de yaşanması durumunda neler olacağını sorguladı.

Papa’nın yaptığını Diyanet İşleri Başkanı yapsa ne olurdu?

Vatikan'ın Aziz Petrus Meydanı'nda, Hz. İsa'nın doğum sahnesini ziyaret eden Papa Francis, onu karşılamak için gelen kalabalıkla buluştu. Ziyaretçilerle el sıkışan Papa Francis, bir kadının elini sertçe çekmesi üzerine tepki göstererek elini bırakması için kadının eline vurdu.Bu görüntü büyük tepki çekti.

Papa Francis'in yaptığının kadına yönelik şiddet olarak görenlerin olduğunu söyleyen Sabah yazarı Mevlüt Tezel, bizdeki sosyal medya yorumlarında ise Papa'yı haklı gören çoğunluğun olduğunu belirtti.  Tezel, "Diyanet İşleri Başkanı bir kadının eline vursaydı sosyal medyada nasıl yorumlanırdı?" diye sordu.

Papa’nın yaptığını Diyanet İşleri Başkanı yapsa!

Vatikan'ın Aziz Petrus Meydanı'nda, her yıl olduğu gibi bu yıl da Hz. İsa'nın doğum sahnesini ziyaret eden Papa FrancisPapa Francis, kendisini karşılamak için gelen kalabalıkla buluştu. Papa Francis, bir kadının elini sertçe çekmesi üzerine tepki göstererek elini bırakması için kadının eline vurdu.
Bu olayı ani bir refleks olarak değerlendirebiliriz ama görüntülerde Papa Francis'in oldukça sinirlendiği dikkat çekiyor.
Katolik inancına göre Papa, Tanrı'nın yeryüzündeki gölgesidir. 1870 yılında Vatikan Konsili'nde Papa'nın yanılmazlığı (papal infallibility) resmen ilan edilmişti. Yani Papa'nın inanç ve ahlak konularında yanılmazlık hak ve yetkisine sahip olduğu yasa haline getirilmişti.
Meseleye bu açıdan baktığınızda Papa Francis'in sonsuz bir merhameti olmalı ve kendisine kaba davranışta bulunan o kadına diğer elini de uzatmalıydı.
Halbuki Papa Francis, ülkesi Arjantin'deki solcu akımların da etkisiyle sosyal adaletsizlik ve eşitlik konularına duyarlı olması, futbola olan tutkusu,  halkın arasına çok karışmasıyla tanınıyordu. Ayrıca rahiplerin çocuklara yönelik taciz vakalarının üstünün örtülmesine izin vermemesiyle de büyük övgü almıştı.
İşte böyle kol çekme hadisesi gibi anlık ufak olaylarda, kutsal kabul edilen insanlar sınavdan geçiyor. Rahat koltuğunda oturup barış, adalet mesajları vermek yetmiyor.
Eğer videoyu izlerseniz eline vurulduktan sonra kadın adeta yıkılıyor. Papa Francis'in yaptığını kadına yönelik şiddete olarak görenler bile var.
Bizdeki sosyal medya yorumlarında ise Papa Francis'i haklı görenler çoğunlukta. Hadi size bir soru; bizim Diyanet İşleri Başkanı bir kadının eline vursaydı sosyal medyada nasıl yorumlanırdı? Olay iki ölü, bir yaralı varmış gibi yansıtılıp Diyanet İşleri Başkanı linç edilmez miydi?

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar