KİTAPLIK

Pakistan terörle mücadelede çizgi romandan faydalanıyor

Gauher Aftab Lahor'da bir okulun öğrencilerine üç bölümden oluşan çizgi romanı "Bekçiyi" tanıtarak gençlerin aşırı grupların ağlarına düşmesini engellemeyi amaçlıyor.

Pakistan terörle mücadelede çizgi romandan faydalanıyor
GAZETECİLER.COM - Gauher Aftab Lahor'da bir okulun öğrencilerine üç bölümden oluşan çizgi romanı  "Bekçiyi" tanıtarak gençlerin aşırı grupların ağlarına düşmesini engellemeyi amaçlıyor.

Euronews'ten Akif Altundaş'ın haberine göre, kitapta Asım ve Münir adlı iki idealist genç militan, hayırsever faaliyetler yapmak için bir örgüte katılır. Ancak sonra kendilerini askeri bir eğitim kampında bulurlar. Münir grubun şiddet içeren metodunu kabul eder, Asım ise sorgular ve grubu terk eder.

ÖĞRETMENİ MİLİTAN OLMASI İÇİN ONU İKNA ETMİŞ

Kitabın çizeri Aftab, 1990'larda lisede din derslerine giren Afganistan'ın iç savaş gazisi tarafından beyninin yıkandığını söyledi. Öğretmeni onu Keşmir'de Hindistan'la savaşan militan örgütlere katılması için ikna etmiş. Ancak o Amerika Birleşik Devletleri'nin Illinois eyaletinde Knox College'de serbest sanatlar okuluna gitmeyi tercih etmiş.

31 yaşındaki yazar, toplumun Taliban militanlarının aşırı propagandalarına karşı sürekli mücadele içinde olması gerektiğini savunuyor: "Nefret öyle bir şey ki insanlar ve toplum olarak karşı atağa geçmezsek elimizdekileri alıp götürür. Kalplerimizi kuşatır. Er ya da geç sakal uzunluğundan veya giydiğimiz kotun türüne göre aramızda ayrılık yaşayacağız ve bunun için birbirimizi öldürmek isteyeceğiz. Bu tür ideolojilerin tabi bir sonucudur bu. Nefret dilinin kabulü hem Pakistan'da hem de Batı'da aynı sonucu doğurur."


CEP TELEFONU UYGULAMASI DA VAR

CFXcomics adlı yayın şirketi Aftab'ın karikatür kitabı Urdu diline çevrildi. Ayrıca bir uygulama geliştirerek kitabın tamamının cep telefonlarında bedava okunmasına imkan veriyor.

Eski Pakistan terörle mücadele şefi Hacı Halid Faruk ise güvenlik güçlerinin terörizme karşı başarılı olduğunu lakin hükumetlerin toplumu bilinçlendirmede başarısız olduğunu savunuyor: "Herkes devletin ciddi olduğunu anlarsa ve toplum da bundan memnun olup devleti desteklerse değişim gerçekleşir. Ancak bu şimdilik çok uzak bir hayal."

Birçok sorunun kaynağı olarak görülen gençlik telkinlerine karşı sivil toplum girişimlerinin sayısı giderek artıyor. Liberal görüşlü aktivist Adile Süleyman Karaçi'nin güneyinde şiddet içeren duvar yazılarının üzerini boyayla kapatıyor: "Bu yazıları her zaman okursanız, aklınızda bir yerlere özellikle genç zihinlere yerleşir. Her gün buradan geçen bu yollarda yürüyen çocuklarımızı bu yazılardan korumalıydık. Eğer nefreti konuşursan etrafa nefret yayılır. Sevgiyi dile getirirsen sevgi yayılır."

Teröristleri öven duvar yazılarının boyayla kapatılması gibi girişimlerle genç beyinlerin savaş ve nefret sloganlarıyla daha az manipüle edilebilir hale geleceğine kuşku yok.

ÇOK OKUNANLAR