GÜNDEM

Özay Şendir: Düşünün! Deprem İstanbul'da olsa kaç Ayda, kaç Elif’ten vazgeçmek zorunda kalacağız?

Milliyet yazarı Özay Şendir, olası İstanbul depreminin tahminler üzerinden oluşturulan en iyi senaryosunda dahi enkaz altında kalan ve kurtarılamayacak olan ve belki de vazgeçilmek zorunda kalınacak birçok çocuk/insan olabileceğini söyledi.

Özay Şendir: Düşünün! Deprem İstanbul'da olsa kaç Ayda, kaç Elif’ten vazgeçmek zorunda kalacağız?

Milliyet gazetesi yazarı Özay Şendir, bugünkü köşesinde olası Marmara Depremi için 7.5 büyüklüğüne göre yapılan modellemelerde 48 bin binanın çok ağır ve ağır hasar göreceğinin raporlara yansıdığını, bu raporlara göre Fatih, Beyoğlu, Şişli, Alibeyköy, Zeytinburnu, Bayrampaşa, Esenler gibi ilçelerde, onlarca noktada, bina hasarına bağlı olarak tek ve çift şeritli yolların kapatılacağını söyledi. "En fazla yıkım beklenen ilçeler Esenyurt, Sultanbeyli, Avcılar, Zeytinburnu ulaşım açısından bir tık daha avantajlı. İstanbul genelinde üç ve daha çok şeritli yolların kapanması beklenmiyor ama kısmi kapanmalardan söz ediliyor" diyen Şendir, "Depremden sağ kurtulup da enkaz altında sıkışan kaç Ayda, kaç Elif’ten vazgeçmek zorunda kalacağız bir düşünün" dedi:

Beklenen Marmara Depremi;

Gece saatlerinde meydana gelirse, sadece İstanbul’da 14 bin 150 can kaybının, 8 bin 100 ağır yaralanmanın, hastanede tedavi görmesi gereken 39 bin 650 yaralının olacağı tahmin ediliyor.

Deprem gündüz saatlerinde meydana gelirse, yine sadece İstanbul’da 12 bin 400 can kaybının, 7 bin 450 ağır yaralının, hastanede tedavi görmesi gereken 37 bin 500 yaralının hesabı yapılıyor.

Bunlar, tüm girdi verilerinin kesin ve tam olarak bilindiği kabul edilen “Deterministik Senaryo”ya ait rakamlar,

Benzetim senaryoları denilen, benzer büyüklükteki şehirler, depremler üzerinden tahmin yapıldığında tüm rakamlar 1.5 kat yükseliyor.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar