KİTAPLIK

Ortadoğu uzmanı Robert Fisk'in 3 kitabı birden Türkçe'de

İyidüşün Yayınları dünyanın önde gelen Ortadoğu uzmanlarından Robert Fisk'in üç kitabını yayınladı.

Ortadoğu uzmanı Robert Fisk'in 3 kitabı birden Türkçe'de
GAZETECİLER.COM - Matbuat Yayın Grubu bünyesinde yer alan İyidüşün Yayınları, Independent Ortadoğu muhabiri ve dünyanın sayılı Ortadoğu uzmanlarından biri kabul edilen Robert Fisk'in üç kitabını birden yayınlayarak Ortadoğu Kitaplığı serisini daha da zenginleştirdi.

Independent Print Ltd. işbirliği ile hazırlanan kitaplar, "İsrail Yazıları: Obama Yılları", "Cezayir Yazıları: 1991-2013" ve "Mısır Yazıları: İhanete Uğrayan Devrim" isimlerini taşıyor ve her biri, Fisk'in Independent gazetesinde yer alan yazılarının ülkelere göre bir araya getirildiği birer koleksiyon niteliğinde.

Fisk, "İsrail Yazıları: Obama Yılları"nda, Obama döneminin İsrail politikalarına dair haber-analizleriyle, bu yapbozun yerli yerine oturmasını sağlıyor. Ortadoğu'nun can alıcı sorunu Filistin-İsrail çatışmasını çözebilecek en önemli güç olarak görülen ABD'nin Obama döneminde bu konudaki politikalarının ne yönde şekillendiğini ve dengenin önceki başkanlara göre nasıl daha çok İsrail lehine değiştiğini bütün detaylarıyla ortaya koyuyor.

"Cezayir Yazıları: 1991 – 2013" yirmi iki yıla yayılan bir başka makale koleksiyonu. Fisk, Cezayir'in bağımsızlık savaşından sonra yaşadığı belki de en büyük siyasi ve toplumsal travmayı gün be gün takip ediyor ve sadece konuya içeriden bir gözle bakmakla kalmıyor, siyasi manzarayı anlamlı bir bütün içinde takip etmeyi de mümkün kılıyor. İslam dünyasında ve Arap ülkelerindeki demokrasi tartışmalarında başlı başına bir evre teşkil eden İslami Selamet Cephesi'nin seçim başarısından sonraki gelişmelerden maskeli "Ninja"ların katliamlarına kadar sayısız anekdota belli bir perspektifi kaybetmeden yer veren bu yazılar aslında temel itibariyle uzunca bir dönemin geniş açılı bir fotoğrafını çekiyor.

"Mısır Yazıları: İhanete Uğrayan Devrim", kitabında ise Fisk, Arap dünyasının en önemli ülkelerinden Mısır'da yaşanan çalkantılı dönemin panoramasını sunuyor. Kimin devrimci, kimin karşı-devrimci olduğunu söylemenin bile güç olduğu bu ortamda, saha bilgisini keskin bir uluslararası konjonktür bilgisiyle harmanlamak gibi tecrübe gerektiren bir işin altından da layıkıyla kalkan Fisk, Muhammed Hasaneyn Heykel'den amcasıyla aynı ismi taşıyan Enver Sedat'a, Mısır'ın uluslararası şöhrete sahip edebiyatçısı Ala El Asvani'den Baradey'e uzanan görüşmeleriyle desteklediği ve "darbe olmayan darbe" nitelemesini kazandırdığı eskimeyen yazıları ile yakın dönem Mısır'ına ışık tutuyor.

Robert Fisk'in Ortadoğu coğrafyasının tamamını kapsayan uzmanlığını ve tecrübesini, her üç kitapta konu edinilen ülkelerin gerek büyük uluslararası güçler gerekse de Türkiye, İran gibi bölgesel güçlerle ilişkilerine dair habercilik ve analizlerinde açıkça görmek mümkün.

"İsrail Yazıları: Obama Yılları", "Cezayir Yazıları: 1991 - 2013" ve "Mısır Yazıları: İhanete Uğrayan Devrim" kitapları, Kitapyurdu, İdefix, D&R, Babil, İlknokta gibi belli başlı tüm kitap satış sitelerinden ve seçkin kitapçılardan temin edilebilir.

ÇOK OKUNANLAR