KİTAPLIK

Orhan Koloğlu'dan yeni bir kitap '1915 Basınında Çanakkale'

Orhan Koloğlu, yeni kitabında haberler ve özellikle de karikatürlerle Çanakkale'nin toplumumuza yansımalarını gözler önüne seriyor.

Orhan Koloğlu'dan yeni bir kitap '1915 Basınında Çanakkale'
Türk basın tarihinin usta kalemi Orhan Koloğlu, değerli bir çalışmaya imza attı."1915 Basınında Çanakkale" isimli kitabında Koloğlu, haberler ve özellikle de karikatürlerle Çanakkale'nin toplumumuza yansımalarını gözler önüne seriyor.

"1914'te dünyayı ve bu arada Osmanlı'yı paylaşma yarışında. İngiltere-Fransa-Rusya'nın 'Üçlü İtilaf'ının karşısına Almanya-Avusturya/Macaristan'ın 'İttifak'ı dikilmişti. Balkanları, Libya'yı kaybetmiş, Doğu Anadolu'yu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olan Osmanlı'nın savaş düşünecek hali yoktu. Öncelikle varlığını korumak için ordusunu yeniden kurma telaşı içindeydi. Ancak, bunun için yirmi senedir bu konuda hocalık yapan Almanlardan başkasından da yardım bekleyemiyordu..."

Çalışmasına bu ifadelerle başlıyor usta yazar. Sayfaları çevirince Sedat Simavi'nin Serveti Fünun dergisindeki karikatürü çıkıyor ilkin karşımıza. O yılların seferberlik koşullarında üniformalılara katılmak için İstanbul'a yürüyenler, Gemici Çırak Mektebi talebelerinin yüzme taliminden bir kare. Serveti Fünun'daki çizimlerde dışarıda kalma düşüncesinin ağırlık taşıdığı görülüyor.

DenemeKOLOĞLU'NUN ÖZEL ARŞİVİNDEN

Her biri Orhan Koloğlu'nun özel arşivinden günümüz Türkçesine çevirilmiş, fotoğraflar, basından haberler ve karikatürler yer alıyor çalışmada. Tarihsel seyirde gelişmeler birinci dünya savaşı öncesinden başlıyor. Çanakkale zaferine giden süreç en yalın haliyle ifade ediliyor. Sadece iç basından değil Le Figaro, The Bulletin gibi yabancı basın organlarından karikatürler ve haberlere de yer verilmiş, onların gözüyle meselere bakış ortaya konulmuş.

87 yaşındaki Usta bir kalemin naif bir çalışması olan bu kitap 95 sayfa, bir çırpıda okunuyor.

Orhan Koloğlu,
1915 Basınında Çanakkale,
Tarihçi Kitabevi,
2015,
95 sayfa

ÇOK OKUNANLAR