GÜNDEM

Oray Eğin'den Minnoşlar yazısı: Filmi izledim, Türkiye tuzağa düştü

Habertürk yazarı Oray Eğin, Türkiye'de Netflix'in yayından kaldırdığı Minnoşlar filmini izlediğini söyleyerek, Türkiye'nin filme ilişkin başlatılan kampanyada tuzağa düştüğünü söyledi.

Oray Eğin'den Minnoşlar yazısı: Filmi izledim, Türkiye tuzağa düştü

Habertürk gazetesi yazarı Oray Eğin, bugünkü köşesinde Netflix'in yayından kaldırdığı Minnoşlar filmini yazdı. Film için "naif bir film ve kadınların metalaştırılmasını eleştiriyor" diyen Eğin, filmi izlediğini söyleyerek konusunu ve yaşananları anlattı. "Türkiye tuzağa düştü" diyen Eğin, bu duruma sağ popülizmin sebep olduğunu söyledi. Filmle ilgili tüm söylentilerin "fake" bir hesap üzerinden başlatıldığını kaydetti.

FİLMİ HİÇBİR RTÜK ÜYESİ İZLEMEDİ

Filmi, kaldırılması yönünde oy veren HDP ve CHP'liler dahil hiçbir RTÜK üyesinin izlemediğini söyleyen Eğin, 3 saat tartışılan konunun “11 yaşındaki çocuk başrolünde oynadığı filmi izleyemeyecek mi?” açısına indirgenince oy birliğiyle kaldırılması kararı alındığını kaydetti.

"Oysa, dünyada başrol oyuncusunun izleyemediği ne tek ne de son film bu" diyen Eğin, şunları kaydetti:

NAİF BİR FİLM

Maïmouna Doucouré’nin Netflix’teki “Mignonnes” filmi dışarıdan bakıp içeride olmayı hayal etmek, başı boş büyümek, anne-babalar kendi dertleriyle meşgulken çocukluktan ergenliğe geçmek, hayatı, cinselliği kendi kendine biraz da televizyondan, popüler kültürden, sosyal medyadan keşfetmenin yarattığı tahribat hakkında çok güzel, çok naif bir film. Ve ne yazık ki bu yazıyı okuyan pek çok kişinin en azından yakın tarihte izleyemeyeceği de film bu. Çünkü “Mignonnes” Türkiye’de “Minnoşlar” adıyla Netflix’e yüklenecekti geçen hafta, ama RTÜK üyelerinin oybirliğinin kararıyla daha gösterilmeden yasaklandı.

ASLINDA KADININ METALAŞTIRILMASI ELEŞTİRİLİYOR

Gerçi bütün bu fırtınanın kopmasının sorumlusu da Netflix’in kendisi. Sundance’te ödül aldıktan sonra Netflix’in satın aldığı film Amerika’da küçük kızları cinsel bir meta gibi gösteren bir afiş ve fragmanla tanıtıldı. Oysa, “Minnoşlar” tam da genç kızların medyanın kadını metalaştırmasını eleştiriyor.

FİLM AMERİKA'DA DA TARTIŞILIYOR

“Minnoşlar” dünya çapında Nexflix’e Çarşamba günü yüklendi, hemen ardından Amerika’da sosyal medyada Netflix’i boykot çağrıları gündeme geldi, Cumhuriyetçi iki senatör de Adalet Bakanlığı’ndan filmi incelemesini istediler—tıpkı Türkiye’deki gibi filmi izlemeden.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar 1 yorum