GÜNCEL

Oray Eğin, ofansif mizahçının neden tutuklandığını yazdı

Habertürk yazarı Oray Eğin, daha önce tanımadığı ve gösterisini izlenmediğini söylediği tutuklanan bir komedyenin neden tutuklandığını yazdı.

Oray Eğin, ofansif mizahçının neden tutuklandığını yazdı

Sosyal medyanın yayılması ile birlikte komedyenler de çoğalmaya başladı. Birkaç espri veya çeviri birkaç konsept ile komedyen olmaya çalışan bazı isimler, toplumun değerlerine saldırmayı dahi göze alıyorlar.

İşte bunlardan birini yazan Oray Eğin, ofansiz mizah yapan bir komedyenin neden tutuklandığını ele aldı. 

Eğin, söz konusu komedyenin Atatürk ve Mevlana ile dalga geçtiği için tutuklanmış olabileceğini belirtti. 

İşte Oray Eğin'in yazısı:

Adını daha önce duymadığım, gösterisini izlemediğim bir komedyen önceki gün hapse girdi ve bu sayede adını da öğrendim, gösterisini de neymiş ne değilmiş öğreneyim diye izlemek zorunda kaldım. Esprilerinin kalitesini göstermesi açısından tek bir cümleyi cımbızla seçeceğim: Şems ve Mevlana ev arkadaşıymış, “Rumi”den belliymiş. Hapse girmesine sebep de Atatürk ve Mevlana’yı stand-up malzemesi yapması. 

Cumhuriyet değerlerinin erozyona uğradığının düşünüldüğü bir zeitgeist’ta Atatürk’le dalga geçilmesine tepki gelmesi anlaşılır. Bu konuyu basit bir ifade özgürlüğü meselesi olarak da algılamak zor, çünkü Atatürk de Mevlana da bu toplumda insanların şahsi bağ kurduğu figürler. Bu duygusal bağlılık adları telaffuz edildiğinde kurulacak ikinci cümlenin de duyulmasını engelliyor. 

Türkiye’de toplumun kutsallarına dokunmak mayınlı bir alandır, dikkatli ve ustaca yürümek gerekir. Her kesimin aynı anda tepkisini çekmek de o kadar kolay değildir; bu uyduruk stand-up’çıya yönelik nefret kutuplaşma tanımıyor. Haksız da değiller, çünkü ne ustalık ne de dikkatten söz edilebilir. Her iki esprinin de ortak bir sorunu var: Komik değiller ve dahası, kibarca nasıl söylenir bilmiyorum, ama ikisi de zeka özürlü.

 Yazının tamamı için tılkayın...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar