POLEMİK

Oray Eğin Howard'ı yazdı ve ekledi: Cumhuriyet gazetesi derhal Merve Kavakçı'dan özür dilemeli

Cumhuriyet gazetesi yazarı Miyase İlknur, kaleme aldığı yazıda İBB'den burs alarak yurt dışında eğitim alan isimleri listeledi. Listenin sonunda Kavakçı ailesinin Howard Üniversitesi'nde eğitim aldığını söyleyen İlknur, Howard'ı ABD'nin en kötü üniversitesi ilan edince Habertürk yazarı Oray Eğin'den cevap geldi. Eğin, "Cumhuriyet, Kavakçı'dan derhal özür dilemeli" dedi.

Oray Eğin Howard'ı yazdı ve ekledi: Cumhuriyet gazetesi derhal Merve Kavakçı'dan özür dilemeli

AK Partili Milletvekili Ravza Kavakçı, İBB'den burs alarak yurt dışında eğitim aldığı iddialarıyla daha önce gündeme gelmişti.

Cumhuriyet yazarı Miyase İlknur, konuyu yeniden gündeme getirerek hem Kavakçı ailesine hem de ABD'de bulunan Howard Üniversitesi'ne yüklendi.

Kavakçı'nın eğitim aldığı Howard Üniversitesi'ne "ABD'nin en kötü Üniversitesi" diyen Miyase İlknur'a cevap Habertürk yazarı Oray Eğin'den geldi. 

Eğin, kendisinin de yakınlığı olduğu Howard'dan mezun olan ünlü isimleri tek tek sıraladı ve Kavakçı ailesinin Howard'ı tercih etmesinin nedenini açıkladı. 

Eğin, yazısında "Cumhuriyet, Kavakçı'dan derhal özür dilemeli" ifadesini kullandı.

İşte Eğin'in yazısı:

Cumhuriyet’ten Miyase İlknur büyük bir gazetecilik yaparak belediye bursuyla yurtdışında eğitime giden isimleri sıralamış. Aralarında eğitimini tamamlamadan, sertifika almadan bile dönenler var. İsraf tartışmalarına kuvvetli bir belge, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin paralarının nasıl sokağa atıldığını anlamak için ibretlik.
Her şey iyi hoş ama yazının tam sonunda bir ifade bir çuval inciri berbat edecek nitelikte.
Ravza Kavakçı’nın aldığı bursa değinirken “Ayrıca ABD’nin en kötü üniversiteleri arasında yer alan Howard Üniversitesi’nde doktora yapmak için niçin bu kadar borçlanır anlamak mümkün değil,” diye yazıyor İlknur. “Gerçi Howard Üniversitesi’ne ailece bir bağlılıkları olduğu kesin. Ablası Merve Hanım da bu üniversitede eğitim aldığına göre...”
Howard’a benim de bir duygusal bir bağlılığım var. ABD’de yaşayıp adaletsizliğe isyan eden, kurumların sistem için ne kadar önemli olduğunu yaşadıkça anlayan birinin Howard’a saygı duymaması mümkün değil.
Washington’da yaşarken evimin yakınındaki Howard kampüsüne gider, bazen bir bankta oturur ve “Bastığın yeri toprak deme, tanı!” misali havayı koklardım. Çünkü bu üniversite büyük acıların, büyük bir özgürlük mücadelesinin simgesi.

OKUL DEĞİL ADETA MEKKE

Amerika’nın en önemli siyah üniversitelerinden biri burası. Siyahların ayrı çeşmeden su içmeye mecbur olup ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördükleri bir ülkede ayakta kalabilmiş, toplumu şekillendiren mezunlar yaratmış bir kurum.
Amerika’nın en kötü üniversitelerinden biri mi dediniz? Keşke her yerde Howard olsa.
Bugün ABD’nin en önemli entelektüellerinden biri olarak anılan Ta-Nehisi Coates “Between the World and Me” kitabında Howard’da geçirdiği iki senenin nasıl karakterini şekillendirdiğinden bahseder. Amiyane tabirle Howard’da “adam olmuştur” Coates ve tüm mezunlar gibi bu okuldan “Mekke” diye söz eder. Howard’ın böyle adeta ibadet edilesi bir önemi vardır Amerika’daki siyah hareketi için; onlara yön veren, yollarını bulmalarını sağlayan bir kıbledir.
O kampüsten mezunlar kültürü, Amerika’yı ve dünyayı şekillendirdiler.
Anayasa Mahkemesi’nin ilk siyah hakimi (ve sokaklara adı verilen) Thurgood Marshall da rap yıldızı P. Diddy de, “Black Panther” Chadwick Boseman da buradan mezun. Tıpkı gerçek Kara Panterler’in liderlerinden, Amerika’nın Deniz Gezmiş’i Stokely Carmichael gibi. Roberta Flack bir başka mezun…
Say say bitmiyor isimler.
Bugün Amerikan başkanlığına oynayan Kamala Harris de Howard diplomalı, Kongre’nin en önemli üyelerinden Elijah Cummings de. “Cosby Show”un annesi Phylicia Rashad da Howard mezunu. (Ek bilgi: Bill Cosby dizide siyah üniversitelerin önemini vurgulamak için kendisini ve babasını hayali siyah koleji Hillman’dan mezun etmiş, dizinin büyük kızı da aile geleneğini sürdürmek için Hillman’a gitmişti.)
Zaten bu yüzden de başkanlığının son yılında mezuniyet konuşmasını Barack Obama burada yaptı.

KAVAKÇI AİLESİ NEDEN BU OKULU TERCİH ETTİ

Tabii Kavakçı ailesinin geleneksel olarak siyah bir okul olan Howard’ı neden seçtiği sorgulanabilir. Akademiyi ve Amerika’da kurumların işleyişini, ülkenin sivil tarihini iyi bilmediğim yıllarda ben de merak ederdim.
Doktora öğrencileri için kurumlar kadar önemli olan kişilerdir de. Kavakçı’nın araştırma konusuna uygun isim belli ki Howard öğretim üyesiydi. Kavakçı doktorasını yaptığı Howard’dan önce de UT-Dallas ve Harvard’da okudu zaten; belli ki Howard’ı da bilinçli olarak, hedefine yönelik tercih etti.
Dahası Amerika’da siyahlarla İslam arasında tarih boyudur süregelen geçişkenlik, karşılıklı etkileşim de malum. Siyahlar, İslam’ı “renk körü” bir din olarak görüp beyaz adamın dini Hıristiyanlıktan Müslümanlığa dönerler.
İslam ülkesinden başörtüsü yüzünden milletvekilliği düşen mağdur Kavakçı’ya Howard kapısını sonuna kadar açar, onu bağrına basar.
Merve Kavakçı’ya körü körüne düşmanlık yüzünden Howard’ı küçümsemek ayıp ve haksızlık. Kişisel hesaplaşma gibi duruyor ve haberin daha önemli olan diğer unsurlarını da zayıflatıyor. Kavakçı, Cumhuriyet’ten bir özrü hak ediyor.  
Laik mahalle neden hep aynı hataya düşüyor peki?

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar