POLEMİK

Oray Eğin: Hanut gazeteciliği kaybetti

Habertürk yazarı Oray Eğin, Hürriyet'te görevine son verilen yazarlarla ilgili çarpıcı ifadeler kullandı

Oray Eğin: Hanut gazeteciliği kaybetti

Habertürk yazarı Oray Eğin, Hürriyet'teki işten çıkarmaları köşesine taşıdı. Oray Eğin "Hanut gazeteciliği kaybediyor, okur kazanıyor" dedi.

Bilindiği gibi Hürriyet'te uzun yıllar çalışan Fikret Ercan ve Tufan Türenç'in görevlerine son verilmişti.

Oray Eğin'in Hürriyet'in bu iki ağır topunun ardından zehir zemberek bir yazıyı kaleme aldı.

İşte Oray Eğin'in o yazısı:

Hanut gazeteciliği kaybetti
 

BUGÜNLERDE Hürriyet Gazetesi’nde “gençleştirme” adı altında işten çıkarmalar yaşanıyor. Kuşkusuz en çarpıcısı, gazetenin 40 yıllık çalışanı, uzun yıllar “ikinci adam” olarak görev yapan Fikret Ercan’ın gidişi.

Şaşırtıcı çünkü “Herkes gider ama o gitmez” deniliyordu. Yazıişlerini toparlama kabiliyetinin yanı sıra magazinin de Fikret Abi’siydi Ercan. Sanatçılarla gazete arasında bir tür köprü işlevi yapıyordu. Daha doğrusu, Hürriyet’te çıkmak isteyen ünlüler Ercan’a biat etmek zorunda hissediyordu.

KELEBEK ETKİSİ

Ünlülerle yakınlığı, Mahsun Kırmızıgül’ün nikâh şahitliğini yapmak gibi kimi zaman gazeteci mesafesini zorlayacak boyuttaydı. Zaten Hürriyet içinde mesafeleri ortadan kaldıran, magazincilerin kendi ekonomik çarkını işleten düzenin de başındaydı. Üçüncü sınıf şarkıcılara kişisel ilişkilerden dolayı sayfalar açılıyor, Ercan’ın ağabeyliğindeki magazin ekibi gazetecilik dışındaki yan işlerle banka hesabını dolduruyordu.

Havuzlu villalar, şoförlü arabalar, 1 yılda defalarca çıkılan uzun yurtdışı seyahatleri, yazılı basından kazanılan maaşla finanse edilmiyor ne de olsa.

Her şey yıllardır ayyuka çıkmış, gazetecilik ayaklar altına alınmıştı. Alan-verenin memnun olduğu bu düzene sadece ama sadece içeriden Faruk Bildirici itiraz etti ve tek başına hanut gazeteciliğine savaş açtı. Bu açıdan Ercan’ın gidişini basında hanut gazeteciliğinin aldığı bir darbe olarak da yorumlamak kaçınılmaz.

Meseleye bir gazetenin kendi içişlerindeki personel politikası olarak bakmamak gerek. Aksine basının dört bir yanına yayılmış bir hastalığın vücuttan temizlenmesi için bir “kelebek etkisi” olmalı Hürriyet’te yaşananlar.

OKUR KANDIRILIYOR

Özellikle Hürriyet’te ama başka gazetelerde de övülen filmler, göklere çıkarılan şarkıcılar, hatta bolca fotoğrafı basılan sosyetik simaların bile altında karşılıklı çıkar ilişkilerini tespit etmek mümkün. Toplu bir temizleme yaşansa bugün gazete sayfalarını dolduran pek çok kişi ertesi gün haber bile olmaz.

Şahsi çıkar ilişkilerine dayanarak yapılan gazetecilik, yıllardır sadece okurları kandırmaya yarıyor. Ben basın koridorunu bildiğim için hangi haberin altında ne gibi bir çıkar ilişkisi yattığını anlayabiliyorum okurken. İç içe geçmiş ilişkilerden habersiz gazete okurunun kendisini koruma imkânı yok ne yazık ki.

Bundan sonra önümüzde iki yol var: Ya gençleştirmenin sonunda aynı çark işleyecek ama aktörler değişecek, pastadan yeni isimler pay alacak. Ya da gerçekten bir düzen yıkılıp yerine yenisi gelecek.

Oray Eğin'in yazısının tamamı için tıklayın

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar