GÜNDEM

Oral Çalışlar yazdı: Rosa oturdu, Ruby yürüdü, Kamala koştu...

Posta gazetesi yazarı Oral Çalışlar, Biden'ın başkan olmasıyla ABD'nin ilk kadın ve siyahi başkan yardımcısı olan Kamala Harris'i ve onun gibi ABD tarihine adı kazınan iki ismin hikayelerini okuyucularıyla paylaştı.

Oral Çalışlar yazdı: Rosa oturdu, Ruby yürüdü, Kamala koştu...

Posta gazetesi yazarı Oral Çalışlar, Amerikan seçimlerinin Joe Biden lehine sonuçlanmasının ardından ABD'nin ilk siyah kadın başkan yardımcısı olan Kamala Harris'i bugünkü köşesine tadışı. 

Seçim süresinde Kamala’ya destek amacıyla hazırlanan afişlerde yer alan “Rosa oturdu, Ruby yürüdü, Kamala koştu...” sloganını hatırlatan Çalışlar, "Bir uzun yolculuğun üç kadın öncüsü…" diyerek tanımladığı ve Amerikan tarihinin dönüm noktalarını oluşturan Rosa Parks, Ruby Bridges ve Kamala HArris'in hikayelerini okuyucularıyla paylaştı:

KAMALA

Kamala Harris, Hint bir doktor annenin, Jamaikalı akademisyen siyah bir babanın kızı. Anne-baba o 7 yaşındayken ayrılıyor. “Annem benim rol modelim” diyerek, eylemci bir kadın olan annesini Hillary Clinton’a anlatıyor. Hukuk okuyor. Dinamik bir eyalet olan California’da doğan Kamala, o bölgenin başsavcılığına yükseliyor (başsavcılık döneminden ötürü şu an kendisine bazı eleştiriler de yöneltiliyor, fazla katı bir savcı olduğu söyleniyor.) 2017’de California eyalet senatörü seçiliyor.

Demokrat Parti’nin aday adayları arasında yer alıyor. Ama az farkla Biden kazanıyor ve Biden başkan adayı oluyor. Kamala da başkan yardımcısı adayı oluyor. Uzun bir yolculuğun, siyahi kadınların var olma kavgasının en üst düzeydeki temsilcisi. Ama son değil. Siyahi bir kadın ABD Başkanlığının ilk basamağını aşmış bulunuyor.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar