DİZİ DÜNYASI

Nihal Bengisu Karaca RTÜK'ü yerden yere vurdu

Habertürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, Show'un dizisi Çukur'a ceza kesen RTÜK'ün bir skandala imza attığını ileri sürdü..

Nihal Bengisu Karaca RTÜK'ü yerden yere vurdu

Habertürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, Show Tv'de yayınlan Çukur dizisine internette yayınlanan bölüm nedeniyle ceza kesen RTÜK'e ateş püskürdü..

Bilindiği gibi RTÜK, Çukur'un Show Tv'nin internet sayfasında yayınlananan bölümünde Vartolu karakterinin küfürlerinin sansürsüz yayınladığını belirterek kanala okkalı bir ceza kesmişti..

Nihal Bengisu Karaca, RTÜK'ün bir hukuk skandalına imza attığını savunarak "Biz yapmayın etmeyin derken RTÜK kanuni olmayan bir işe kalkıştı" ifadelerini kullandı.

İşte Nihal Bengisu Karaca'nın bugünkü yazısından bir bölüm:

RTÜK'ten hukuk skandalı

RTÜK'ün yetki alanını internet yayıncılığını da kapsayacak şekilde genişletmeyi içeren yasa taslağının Meclis'e sunulmasının üzerinden sadece 10 gün geçti.

Torba yasaya iliştirilen taslak, ülkemizde yüz binlerce abonesi olan dizi, film, belgesel yayınlayan platformların yanı sıra bağımsız haber kanallarını da RTÜK denetimine tabi tutacak bir düzenlemeyi içeriyordu, dolayısıyla pek çok kesimi kaygılandırmıştı. Yasa yürürlüğe girerse, bugüne kadar Bilgi ve İletişim Teknoloji Kurumu'nun (BTK) denetiminde olan internet yayıncılığı kuralları konusunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) denetim ve ceza yetkisine sahip olacak ve BluTV, Spotify, Netflix, Youtube gibi internet üzerinden yayın yapan kanallar RTÜK'ün değerlendirmelerine uymak zorunda kalacak.

Tam "Yapmayın etmeyin, bırakın insanlar lisanslı medya dışındaki kanalları da takip etsinler, engel olmayın" yazısı yazmaya hazırlanıyordum ki, bir ara takip etmeye çalıştığım tek yerli dizi olan Çukur dizisine, hem de "internet sitesindeki versiyonu üzerinden" rekor düzeyde ceza kesildiği haberlerini gördüm.

Cezanın gerekçesi, dizide etkin bir karakter olan Vartolu Sadettin'in argo ve küfür içeren replikleriydi. Kararda şu ifade kullanılıyor: "Söz konusu ifadeler yayında bip'lenmiş bir şekilde ekrana yansımasına karşın, Show TV'nin resmi internet sitesinde yer alan dizinin sansürsüz bölümlerinde küfür niteliğinde ifadeler 'bip'lenmeden yayınlanmaktadır."

Nihal Bengisu Karaca'nın yazısının devamı için tıklayın

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar