GÜNDEM

Nihal Bengisu Karaca: İsmail Saymaz kadar insaflı olun

Habertürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, bugünkü köşesinde tarikat ve cemaatlere yönelik yorum ve değerlendirmelere karşı "Hiç değilse İsmail Saymaz kadar insaflı olun" dedi.

Nihal Bengisu Karaca: İsmail Saymaz kadar insaflı olun

Habertürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, bugünkü köşesinde "Sahi bir FETÖ gitti bin FETÖ geldi mi?" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Karaca, gündemdeki tartışmanın fitilini ateşleyen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Ali Köse "bir FETÖ gitti bin FETÖ geldi" sözünü, Ali Köse'ye cemaatler cephesinden gelen cevapları ve konuyla ilgili yorumları değerlendirerek "Bir tarafım Ali Köse’nin bir dini cemaatin sadece toplumu değil siyasi hayatı da dizayn etmek için sarfettiği çabayı, darbe girişimi günü gelene kadar mesele etmemiş ilahiyatçılar adına sorumluluk almasını ve “Bu kez geç olmasın” minvalinde uyarıda bulunmasını faydalı buluyor. Diğer yanım, “Bir FETÖ gitti bin FETÖ geldi ibaresi çok abartılı” diyor" ifadelerini kullandı.

"Ali Köse’ye çok ağır ithamlar geldi, hakaret edildi. Hiçbirini onaylamıyorum ve ilim adamlarına karşı şedit ifadeler kullanılmasını kınıyorum. Ancak Menzil, İsmailağa, Süleymancılar, Işıkçılar, Erenköy cemaati diye, saymaya kalksak en fazla yirmi isim sayabileceğimiz kısa bir listeden kasıtla ‘binlerce’ gibi bir ibare kullanmayı da anlamıyorum. Bu isimleri FETÖ ile aynı kefeye koymayı da" diyen Karaca şöyle devam etti:

"İSMAİL SAYMAZ KADAR İNSAFLI OLUN"

Ama hiç değilse İsmail Saymaz kadar insaflı olun. Saymaz bile, merdivenaltı tarikatlerin pıtrak gibi çoğalmasını ana akım cemaat ya da tarikatlerin elde ettiği korumaya bağladığı ‘Şehvetiye’ adlı kitabında şu tespiti yapabiliyordu: “Dinsel ve toplumsal birer gerçeklik olan tarikat ve cemaatleri yasaklamak, çağımızda inanç ve ibadet özgürlüğüne aykırılık oluşturacağı gibi; laik devleti de sanıldığı üzere dinsel kuşatmaya karşı korumayacaktır.”

***

"Elinizde somut bir kanıt olmadan, sırf daha önce başka bir cemaatin kurmay tabakasının işlediği bir suçu referans alarak abartılı bir tehdit analizi yapıyorsanız niyetiniz sorgulanır...."

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar