MEDYA KÖŞESİ

Nevşin Mengü'den Yeni Zelandalı spikerlerin başını örtmesine olay yorum!

Birgün yazarı Nevşin Mengü, Yeni Zelanda'da müslümanlara yönelik saldırıyı kınamak için başlarını örten spikerlerin "hayatlarını bir nebze özgür soluk alabilmeye adamışları" kırdığını belirtti.

Nevşin Mengü'den Yeni Zelandalı spikerlerin başını örtmesine olay yorum!

Yeni Zelanda'da camiye yapılan silahlı saldırı sonucu 50 müslümanın hayatını kaybettiği korkunç olay sonrası tüm ülke kenetlenerek müslümanlara destek vermişti.

Yeni Zelanda'da çeşitli mesleklerden ve halktan kadınlar müslümanlarla dayanışma içinde olduklarını göstermek için başörtüsü takmıştı.

İşte bu sembolik dayanışmadan rahatsız olanlar da varmış! Nevşin Mengü, bugün Birgün'deki köşesinden Yeni Zelandalılar'ın müslümanlarla dayanışma gösterirken ateistleri kırdığını yazdı. 

İŞTE NEVŞİN MENGÜ'NÜN O YAZISI

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri kaldırılırken, tüm kadın televizyon çalışanları başlarını örttü. Ezan canlı yayında verildi vesaire. Tüm bunlar takdirle karşılandı ama yapılanlara tersten bakanlar da var. Amerikalı yazar Zühdi Yasser, yaşananlara şöyle bir not düştü: “Keşke başörtüsünü zorunlu kılan İslamcı tiranlık yerine, batılı değerleri paylaşanlara bir selam çakılsaydı.”

Başörtüsüyle Yeni Zelanda devlet televizyonu ekranında boy gösteren spikerler bir tarafın gururunu okşarken, bir tarafı da kırabiliyor. Suudi Arabistan, İran gibi İslamcı diktatörlüklerde kadınlar zorla kapatılıyor. Daha geçtiğimiz gün İran’da iki genç kadın başlarını örtmeden sokağa çıkarak eylem yaptıkları gerekçesiyle tutuklandı. Bu insanlara devleti yıkmaya çalışıyorlar muamelesi yapılıyor. Yeni Zelanda için ta oralardan buraları anlamak zor elbet. Ama bazı ‘jestler’ hayatlarını bir nebze özgür soluk alabilmeye adamışları kırıyor.

İran asıllı, ateist Amin Navabi. Kendisi ateist bir aktivist. Yeni Zelanda’daki saldırının ardından Kanada’da Calgary’de Mount Royal Üniversite’sinde yapacağı konuşma iptal edildi. Üniversite yetkilileri, ‘aman şimdi ortalık karışık, biz burada dinleri, İslam’ı eleştirme olayına girmeyelim’ demişler. Aslına bakarsanız, dünyada en çok tehdit alan ve itilip kakılan azınlıklardan biri Müslüman kültürden gelen ateistler; ya da ateist olan Müslümanlar diyelim. Zaten sürekli İslamcı yapılanmalardan tehdit alan Navabi’ye bir tokadı da özgür dünya! Atmış oluyor.

Şiddet görmüş bir komüniteyle dayanışma göstermek çok güzel ve doğru. Ancak dayanışma göstereceğiz diye baskılardan ve baskıcılıktan yana bir pozisyona girmeye gerek yok.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar