TV HABER

Netflix'teki 'Nasıl Zorba Olunur' belgeseli! Ahmet Hakan izlemiş diyor ki...

Netflix'te yayınlanan 'Nasıl Zorba Olunur' belgeseli tartışma konusu oldu. Türkiye’de en çok izlenenler listesinde yer almaya başlayan belgeselde, emperyalizmle kavgalı liderler hedef alındı. Ahmet Hakan da o belgeseli izlemiş.

Netflix'teki 'Nasıl Zorba Olunur' belgeseli! Ahmet Hakan izlemiş diyor ki...

Dijital içerik platformu Netflix, 9 Temmuz Cuma günü "Nasıl Zorba Olunur" adıyla bir belgesel yayınladı. Belgeselde Josef Stalin, Mao Zedung, Saddam Hüseyin, Muammer Kaddafi, Fidel Castro gibi liderlerin yer aldığı anti-emperyalist isimler zorba diktatör olmakla suçlandı.

Alaycı bir üslupla anlatılan liderler, birçok asılsız iddia ile de karşı karşıya bırakılıyor. Belgeselde "uzman görüşü" olarak demeç veren isimler arasında  eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, siyaset bilimci Waller Newell, Associated Press Pyongyang Bürosu Şefi Jean Lee, İngiliz tarihçi yazar Guy Walters bulunuyor. 

Türkiye'de çok izlenenler arasına giren 'Nasıl Zorba Olunur' belgeselini Hürriyet yazarı Ahmet Hakan da izlemiş ve şunları yazmış:

-Hitler, Saddam Hüseyin, Stalin, İdi Amin, Kuzey Kore’nin ‘Kim’leri ve Kaddafi konu edilmiş belgeselde. Anlatılan isimlerin... Tabii ki yatacak yeri yok. Tabii ki zorbalıkları tartışmasız. Tabii ki her biri ölüm kustu yeryüzünde.Ama ben yine de bu belgeselin... Genel yaklaşımından, üslubundan, tek taraflı bakışından, mübalağasından falan...

Tek kelimeyle tiksindim.

Saddam’ı anlatıyorlar mesela... “Savaş çıkarmak zorbalığın kuralıdır” diyorlar, ardından da Saddam’ın durup dururken İran’a saldırmasını buna kanıt olarak gösteriyorlar. Ama ABD’nin Saddam’ı İran’a saldırmaya teşvik etmesinden, “Saldır koçum arkandayız” demesinden tek bir harf bile söz etmekten özenle kaçınıyorlar.

Belgesel çok hınzır, çok hesapsız bir edada... Fakat bütün hınzırlıklar, hesapsızlıklar falan tabii ki bir yere kadar.

Mesela...

Mao’dan fazla söz edip Çin’i kızdırmamaya acayip özen gösteriyorlar. Fidel Castro’yu sadece şöyle bir gösteriyorlar, Fidelcileri karşılarına almamak için.

Kaddafi’yi ele alırken... Kaddafi’nin ne denli deli, sapık, kafayı yemiş bir manyak olduğunu ballandırarak, mübalağa ederek, bire bin katarak anlatıyorlar. Ama Kaddafi adlı bu manyakla... Batılı kodaman devletlerin iş tutmak için hangi taklaları attıklarından zerre kadar söz etmiyorlar...

Zorbalığın kitabını yazıyorlar ama “Zorbaları, biraz da Batılılar ayakta tutar” maddesini es geçiyorlar.
Bilerek, isteyerek.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar