GÜNDEM

Nedim Şener'e "Ömer Halisdemir yaşasaydı hapis cezası verir miydiniz?" sorusunu sordurtan olay!

Hürriyet yazarı Nedim Şener, köşesine taşıdığı bir olay üzerinden "Yaşasaydı Ömer Halisdemir de yargılanıp cezalandırılır mıydı?" sorusunu sordu. Olay, gerçekten de bu soruyu sordurtacak cinsten...

15 Temmuz darbe girişimi gecesi silahını bırakmak istemeyen ve darbeci askerlere boyun eğmeyeceğini söyleyen bir polis memurunun başından geçen olaylar, Nedim Şener'in dikkatini çekti. 

Şener, bu polis memuruna hapis cezası verilmesini eleştirdi ve "Yaşasaydı Ömer Halisdemir de yargılanıp cezalandırılır mıydı?" sorusunu sordu.

İşte Nedim Şener'in bu haklı isyanına neden olan olay:

O geceye ilişkin birçok kahramanlığa şahitlik ettik. Ama bazıları hiç gündeme gelmedi. Eğer o kahramanlığın bedeli 1 yıl 8 ay hapis cezası olmasaydı belki benim de haberim olmayacaktı. Şaşırdınız değil mi?

Anlatayım: Eruh İlçe Emniyet Amirliği’nde görevli G.Y. isimli polis memuru, 15 Temmuz 2016 akşamı nöbetçi olmadığı halde darbe girişiminin en sıcak anlarında saat 23.00’te görev yaptığı karakola gitti. Evinden çıkarken üzerine zimmetli silahları da götürdü. FETÖ darbe girişimine karşı direnecek, görev yaptığı karakolu koruyacaktı. İlçe emniyet amiri B.Y.’ye darbe girişimine karşı herhangi bir önlem alıp almadığını sordu. Emniyet amiri B.Y. direnmek değil, darbecilere teslim olmaktan yanaydı. Polis memuru G.Y.’ye “Gelirlerse silahları teslim ederiz, askerle çatışacak değiliz” cevabını verdi.

‘SİLAHIMI VERMEM’

Polis memuru ile amiri arasında tartışma çıktı. Karakol amiri B.Y., “Ben gerekli yerlerle görüşmelerimi yapıyorum, ilçemizde bir hareketlilik yok. İl emniyet müdürlüğünden gelen talimatlara göre hareket edeceğiz” diyerek darbecilere direnilmeyeceğini söyledi.

G.Y. ise direnmekte kararlıydı, “Ben ne silahımı teslim ederim ne de kendim teslim olurum” dedi.

Ardından da elindeki Kalaşnikof tüfekle havaya 4-5 el ateş etti. Karakol amiri B.Y. polis memurunu tekrar uyardı, silahını almak istedi.

Bu kez silahı karakol amiri B.Y.’ye doğrultan polis memuru G.Y., “Sakın önümde durmayın, silahını teslim et şeklinde bir emri uygulamayacağım, silahları teslim ettirmeye girişirseniz seni de vuracağım” dedi. Tüm bu ayrıntılar 27 Haziran 2019 tarihli Eruh Cumhuriyet Savcılığı’nın iddianamesinde yer aldı. Davada şikâyetçi olan “Askerle çatışacak değiliz” diyen karakol amiri, sanık ise polis memuru G.Y. idi. Davanın duruşması 25 Aralık 2019 günü Eruh Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Birinci celse sonunda karar verildi. İddianameye göre, 15 Temmuz gecesi direnmek için nöbetçi olmadığı halde görev yaptığı karakola giden, karakol amiri silahını istemesine rağmen darbeye direnmek isteyen ve bunun için havaya ateş açan polis memuru G.Y., 25 Aralık 2019 günü yapılan ilk ve tek celse duruşma sonucunda 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Bu konuyu yazarken aklıma darbeci generali vurup Ankara’da Özel Kuvvetler Komutanlığı’nı teslim etmeyen ve 15 Temmuz’un kaderini değiştiren kahramanlardan Ömer Halisdemir geldi.

Acaba o da yaşasa yargılanır ve cezalandırılır mıydı?

Yazının tamamı için tıklayın...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar