GÜNDEM

Nedim Şener. ‘Dijital kötülük’ kol geziyor, provokasyonun müşterisi olmayın

Hürriyet yazarı Nedim Şener, sosyal medyadaki provokatif paylaşımları hatırlatarak uyarılarda bulundu.

Nedim Şener. ‘Dijital kötülük’ kol geziyor, provokasyonun müşterisi olmayın

Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener, bugünkü köşesinde "‘Dijital kötülük’ kol geziyor" başlıklı bir yazı yayınlayarak; İzmir depreminin ardından provokatif paylaşımlarda bulunan sosyal medya kullanıcılarıyla; yakın tarihlerde hayatını kaybeden gazeteciler Markar Esayan ve Bekir Coşkun ile dün hayatını kaybettiği duyurulan anayasa hukukçusu ve AK Parti eski milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu'nun arkasından yapılan provokatif paylaşımları hatırlattı. Şener, "Siz siz olun, yalanın, provokasyonun müşterisi olmayın" diyerek okuyucularını uyardı:

Kimi nerede nasıl bulacağı bilinmeyen ölüm karşısında bir başsağlığı ya da sessiz kalmak yerine kendini savunamayacak bedenlerin üzerinde tepinenler, her canlının mutlaka ölümü tadacağı gerçeğini unutmuşçasına insanlığını kaybediyor. Kötülüğün siyasi görüş farkı olmayan tek bir (m)illet olduğunu gösteriyorlar.

Yazan, nefretine ve kötülüğüne paylaşanı da ortak ediyor...

Dünyaya yayılan koronavirüs salgını sırasında insanlar canının telaşına, sağlık çalışanları virüsün elinden bir canı kurtarmanın telaşına düşmüşken, “sanal kötülük ordusu” yalanlarla, dezenformasyonla halkı panikletmek, korkutmak için uğraştılar.

KORONADAN BETER YALANLAR

Salgının daha ilk ayında koronavirüse ilişkin provokatif paylaşım yapan sosyal medya hesabı 7 bin 127 idi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Dairesi, bu hesaplar hakkında çalışma yaptı, bunlardan 1058 sosyal medya kullanıcısı tespit edildi ve 496’sı yakalandı, 10’u tutuklandı.

İZMİR’DE ORTAYA ÇIKTI

Dedim ya, kötülük bir felaketin ortaya çıkmasını bekler. İzmir’de yüreklerimizi yakan deprem sonucu 62 kişi hayatını kaybetti, 940 kişi yaralandı. Devlet tüm imkânlarıyla kurtarma çabasına geçmişken; AFAD, Kızılay, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve birçok kurum ve kuruluş yardımlaşma, acıyı hafifletme, binlerce insan arama kurtarma ile uğraşırken, birileri daha ilk dakikalarda kötülük için kolları sıvadı. İzmirlilere hakaret ederek, akıllarındaki sapık düşünceleri deprem gibi bir doğal afet ile birleştirdiler.

Elbette bunu yapanların bir kısmı sözünü ettiğim provokatörler. Nitekim Siber Suçlarla Mücadele Dairesi bu şekilde provokatif paylaşım yapan 49 hesabı tespit etti. Savcılıklar eliyle 37 kişi hakkında işlem başladı, şu ana kadar 10 kişi gözaltına alındı ikisi de tutuklandı. Bugünden itibaren bu kötülükle daha etkili mücadele edilecektir.

Rakamlara baktığımızda, provokasyon amacıyla paylaşım yapanların sayıları çok büyük değil. Ancak bu şer odaklarının etkisini, bu mesajları paylaşanlar, beğenip retweet edenler büyütüyor.

Provokatör kelime anlamı ile “kışkırtmacı” demektir. Mesele onların kurbanı olmamaktan geçiyor. Ancak provokatörler şunu çok iyi biliyorlar: Her yalanın bir müşterisi vardır yeter ki işine yarasın. Siz siz olun, yalanın, provokasyonun müşterisi olmayın.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar