GÜNDEM

Necip Hablemitoğlu ölümünün 18. yılında anılıyor

Tam 18 yıl önce Ankara’da evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden ve tarihçi-yazar Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastının failleri halen bulunamadı.

Necip Hablemitoğlu ölümünün 18. yılında anılıyor

Ölümünün 18. yıl dönümünde anılan Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) devlet içerisindeki yapılanmasını açıkça dile getiren ilk isimlerden biriydi. Hablemitoğlu, Yeni Hayat Dergisi'nde yazdığı yazılarında cemaatin iç yüzünü ortaya koymuştu. Necip Hablemitoğlu 18 yıl önce bugün uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Soruşturması devam eden cinayetin failleri aradan geçen 18 yıla rağmen halen bulunamadı.

DOSYA TEKRAR AÇILDI

Ankara Cumhuriyet Savcılığı, suikasttan 13 yıl sonra 2015 yılında yeniden Necip Hablemitoğlu dosyasını açtı. Suikastla ilgili delillerden yola çıkarak yeniden inceleme yapılacağı açıklandı. Cinayetin katil zanlıları arasında olarak değerlendirilen “şüpheli” Nuri Gökhan Bozkır Ukrayna'da yakalandı. Bozkır'ın Türkiye'ye iadesiyle ilgili mahkeme süreci devam ediyor.

"KÖSTEBEK" KİTABI

Suikast sebebiyle tamamlayamadığı "Köstebek" isimli araştırma kitabı, vefatından sonra bitirilmemiş haliyle yayımlandı. Öldürüldüğü için tamamlayamadığı kitabında, Gülen cemaatinin örgütlenmesini ve hareket mensuplarının yabancı devletlerin istihbarat servisleriyle olan ilişkileri yer alıyor.

"TELEFONLARIM DİNLENİYORDU"

Habletmitoğlu, kitabının son bölümünde, çalışmaları sırasında telefonunun dinlendiğinden ve bilgisayarındaki elektronik verilerin kopyalandığından emin olduğunu yazmıştı.

DR. NECİP HABLEMİTOĞLU KİMDİR?

Evli ve iki kız çocuğu babası olan Necip Hablemitoğlu Türkiye dışındaki Türk topluluklarının yakın tarihi ile ilgili olarak çalışmalar yapmıştır. Orta Avrupa ve Balkanlar’da Türk eserleri, Türk azınlıkları ve Türk şehitlikleri konularında alan çalışmaları yürütmüş ve bu konularda çeşitli projelerde aktif rol almıştır. Çalışma alanına ilişkin çok sayıda kitap ve makalesi bulunan Hablemitoğlu, öldürüldüğü 18 Aralık 2002 tarihine kadar Ankara Üniversitesi’nde doktor öğretim görevlisi olarak yirmi yıl süresince Atatürk ilkeleri ve devrim tarihi derslerini verdi.

Kendisi gibi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu ile evli olan Necip Hablemitoğlu, Kanije (Kanije, Osmanlı devletinin en batıdaki kalesi) ve Uyvar (Uyvar, Osmanlı’nın en kuzeydeki kalesi) adında iki kız çocuk babası idi.

Necip Hablemitoğlu, 1977 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. 1977-1978 yıllarında “Dilde, Fikirde, İşde Birlik” adlı aylık bir dergi yayımladı. Uzun yıllar çeşitli kuruluşlarda basın müşaviri olarak çalıştıktan sonra Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde yüksek lisans ve doktora yaptı.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar