GÜNDEM

Nazlı Ilıcak ve Altan Kardeşler için flaş karar

Ahmet ve Mehmet Altan kardeşler ile Nazlı Ilıcak'ın yargılandığı darbe davasında ara karar verildi, tüm sanıkların tutukluluk halleri sürecek..

Nazlı Ilıcak ve Altan Kardeşler için flaş karar

15 Temmuz darbesiyle ilgili olarak tutuklanan Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan ve Mehmet Altan'ın da aralarında bulunduğu 17 sanıklı davada ara karar çıktı. Mahkeme tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

FETÖ'nün medya ayağını oluşturdukları gerekçesiyle tutuklanan gazeteci - yazar Ahmet Altan, akademisyen kardeşi Mehmet Altan ve gazeteci Nazlı Ilıcak'ın da aralarında bulunduğu 17 sanıklı davanın üçüncü duruşması bugün görüldü.

Tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hâlinin devamına karar veren mahkeme bir sonraki duruşmayı 11 Aralık saat 10.00'da yapacağını bildirdi.

Duruşmada savunmasını veren Nazlı Ilıcak özetle şunları söyledi:

Bu mütalaa ışığında AİHM'in bizler için ihlal kararı alacağı açık. Ben Türkiye'nin bir kez daha bu duruma düşmesini istemem. Yargıtay, manevi cebir suçlamasının faşist İtalya'ya ve Yassıada yargılamasına özgü olduğunu kararında yazmıştır. Yargıtay 16. Daire araç fiilin de suç olması gerektiğini karara bağladı. Yazılar, röportajlar, konuşmalar suç değildir. Yargıtay'a göre, örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek için fiilin örgüt talimatıyla işlendiği kanıtlanmalı.

FETÖ laik düzeni yıkamayınca İslamî Cumhuriyet kurmak için darbe yapmaya kalktı. Benim böyle bir amaca hizmet etmem imkânsız.

PKK gibi, DHKPC gibi FETÖ'yü hemen teşhis etmek mümkün değildi. Yargıtay, bunu bilmeyenlerin kusurlu sayılamayacağını söylüyor.

Yani Hulusi Akar'ın bilmediği darbeyi ben, Ahmet, Mehmet mi biliyorduk da bir gece önce bunun için bir panel düzenledik? Yaşıma binaen de bir an önce tahliyemi rica ediyorum.


45 dakika gecikmeli başlayan duruşmada 26. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kemal Selçuk Yalçın, esas hakkındaki mütalaadan önce söz almak isteyen avukatlar Ergin Cinmen, Figen Çalıkuşu, Ferat Çağıl ve Melike Polat'ı duruşmadan çıkardı.

26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülecek duruşma başladı. Ahmet Altan 417, Mehmet Altan 418, Nazlı Ilıcak da 411 gündür tutuklu bulunuyor.

MAHKEME OLAYLI BAŞLADI

Altan Kardeşler ve Nazlı Ilıcak'ın davasının görüldüğü 3. duruşma olaylı başladı. Hakim ile tartışan Altan Kardeşlerin avukatı Ergin Cinmen duruşmadan çıkarıldı. Hakim duruşma salonunu boşalttı.

Mahkeme 19 Eylül’deki duruşmada verdiği ara kararda, bir yılı aşkın süredir cezaevinde bulunan "sanık"ların tutukluluğunun devamına karar vermişti. Mahkeme ara kararında ayrıca, bir dönem adı Gülen cemaati ile anılan Nurettin Veren ve gizli tanık "Söğüt"ün dinlenmesinden vazgeçilmesine karar vermişti.

Avukat görüşü kısıtlamalarının kaldırılması talebini kabul etmeyen mahkeme, dosyanın esas hakkında mütalaasını sunması için Cumhuriyet savcısına gönderilmesine karar vermişti.

Mahkeme, ara kararında Ekrem Dumanlı, Tuncay Opçin, Bülent Keneş ve Emre Uslu'nun da aralarında bulunduğu ve haklarında "yakalama kararı" çıkarılan firari sanıkların dosyalarının ayrılmasına hükmetmişti.

NEYLE SUÇLANIYORLAR NE KADAR CEZA İSTENİYOR?

Çağlayan Adliyesi'nde üçüncü duruşması görülecek davada savcılık, Altan kardeşler ile Nazlı Ilıcak hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya çalışmak”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya çalışmak” ve “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya çalışmak” suçlamalarıyla üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçlamasıyla da 15 yıla kadar hapis cezası talep ediyor. Savcı, Altan kardeşlerin darbe girişimini önceden bildikleri ve bu konuda 'subliminal mesajlar' verdiklerini iddia etmişti.

Ahmet Altan hakkında kapatılan Taraf gazetesinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı dönemde çıkan bazı haberler, üç köşe yazısı, 14 Temmuz tarihinde katıldığı bir televizyon programında yaptığı yorumlar, HTS kayıtları ve tanık ifadeleri gerekçe gösterilirken, Mehmet Altan hakkında ise iki köşe yazısı, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’la 14 Temmuz’da katıldığı televizyon programı, tanık ifadeleri, HTS kayıtları ve evinde bulunan altı adet 1 dolar delil olarak sunuluyor.

İddianamede diğer 13 kişi hakkında darbe suçlamalarına ek olarak “Terör örgütü yöneticisi olma” veya “Terör örgütü üyeliği” suçlamaları yöneltilirken Tibet Murat Sanlıman ise “Silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek” ile suçlanıyor.

Altanlar ve Ilıcak’la birlikte Fevzi Yazıcı, Şükrü Tuğrul Özşengül ve Yakup Şimşek tutuklu olarak yargılanırken Tibet Murat Sanlıman ise tutuksuz olarak yargılanıyor. Geri kalan 10 kişi hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar