POLEMİK

Nagehan Alçı'dan Ayşe Baykal'a Münir Özkul yanıtı

Nagehan Alçı, Münir Özkul filmleri üzerinden yaptığı eleştirilere gelen tepkilere yanıt vermeyi sürdürüyor.

Nagehan Alçı'dan Ayşe Baykal'a Münir Özkul yanıtı

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Münir Özkul'un ölümünün ardından yazdığı bir yazıda usta aktörün filmlerinde aleni kadın düşmanlığı yapıldığını savunmuş, erkek yazarların yanı sıra kadın yazarlardan da tepki görmüştü.

Nagehan Alçı'ya bir eleştiri de Hürriyet'in tesettürlü yazarı Ayşe Baykal'dan gelmişti.

Nagehan Alçı Ayşe Baykal'a kendi satırları üzerinden yanıt vererek "Erkeklerin Gülen Gözler'deki totaliter baskısıyla bunu anlatmaya çalışıyorum" dedi.

İşte o yazı:

GÜLER YÜZLÜ TOTALİTARİZM VE BİZ KADINLAR

“BİZ henüz 16-17 yaşlarında iken eve görücü gelirdi ve annem de gelmek isteyene asla ‘Gelme’ demezdi. İkiz olduğumuz ve çok benzediğimiz için gelecek olanlara ‘Hangisi için geleceksiniz?’ diye sorardı annem. Onlar da ‘Fark etmez, nasılsa ikisi de aynı’ derdi. Biz bu duruma gıcık olurduk tabii, ikimiz de çıkmak istemezdik. Bu yüzden aramızda kura çekerdik. Kura kime çıkarsa o çıkardı görücüye.”

Bu satırlar “Gülen Gözler” ve “Neşeli Günler” filmleriyle ilgili yazıma hurriyet.com.tr’den cevap veren Ayşe Baykal’ın. Sevgili Ayşe Hanım hep sevgi gördüğünü söylediği ailesinde yaşadığı bu deneyimi de dürüstçe anlatıyor.

İster başörtülü, ister başı açık olalım, aslında biz, Türkiye kadınlarının yaşadığı trajedi “sevgi dolu totalitarizm” diye tanımladığım bu ideolojiden kaynaklanıyor. Ayşe Baykal gibi geleneksel ailelerden gelenlerin de, Batılı gözüken modern ailelerin de problemi aslında bu ideoloji. Baykal’ın yaşadıklarının benzerini yaşayan çok sayıda seküler kadın var. Babalarımız ve annelerimiz bizi çok sevseler de hemen hepsi kadını “ikinci sınıf insan” gören o kadim bakış ile yetişmişler. Kimi örneklerde bu kaba ve hoyrat şekilde yapılıyor, kimilerinde ise “sevgi dolu ve yumuşak bir dil”le. Ama sonuç yine aynı. “Yaşar Usta” karakteri de “güler yüzlü totalitarizm”in tipik bir örneği.

O yüzden de kadın köşe yazarlarında bile sempati uyandırıyor. Oysa “Yaşar Usta” modeli biz kadınlar için daha tehlikeli çünkü erkekçi ideolojiyi güleryüzle harmanlıyor. İşte temel sıkıntı burada sevgili Ayşe Baykal.

Nagehan Alçı'nın yazısının tamamı için tıklayın

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar