GÜNDEM

Nagehan Alçı'dan 'AYM bunalımı" değerlendirmesi: Bu tıkanıklık 15. Ağır Ceza’da aşılacaktır

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, son günlerde yaşanan AYM odaklı bunalımlara ilişkin değerlendirmeler yaptı. Alçı, Engin Yıldırım'ın tartışılan tweetinin yanlış olduğunu fakat bu noktadan hareketle AYM kararlarının bağlayıcılığının tartışılmaması gerektiğini söyledi. Alçı'ya göre "Darbe heveslilerinin ışığını kapalı tutmak için hem Engin Yıldırım’ı kınamalı hem de AYM’nin Enis Berberoğlu kararının uygulanmasının hukukun gereği olduğunu hatırlatmalıyız."

Nagehan Alçı'dan 'AYM bunalımı" değerlendirmesi: Bu tıkanıklık 15. Ağır Ceza’da aşılacaktır

Habertürk gazetesi yazarı Nagehan Alçı, son günlerde siyasetin gündemini karıştıran olaylara ilişkin "Anayasa Mahkemesi bunalımı" tanımlaması yaparken, bu bunalımın iki boyutu olduğunu ve 14. Ceza Mahkemesi'nin AYM'nin Enis Berberoğlu kararını tanımamasının bu boyutlardan ilki olduğunu söyledi. 

AYM'DE BÖLÜNME VAR FAKAT KARARLARININ BAĞLAYICILIĞI KONUSUNDA UZLAŞI DA YAŞANIYOR

AYM üyeleri 8-8 bölünse de bu bölünmeye "Abdullah Gül-Tayyip Erdoğan atamaları" şeklind ebakılamayacağını, Ahmet Necdet Sezer’in atadığı bir isim de bulunduğunu kaydetti. Alçı, "Fakat 16 üyenin birden kesin olarak uzlaştığı bir konu var ki o da AYM kararlarının bağlayıcılığı prensibi... Kararları biz gazeteciler, siyasetçiler, aydınlar tartışabiliriz, eleştirebiliriz hatta protesto edebiliriz ama ilk derece mahkemeleri tartışamaz ve itiraz edemez" ifadesini kullandı. 

ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLSE KÂRDIR

"Üstelik Berberoğlu kararı 16’ya 0 çıktı. AYM üyelerinin tamamı bir bütün bu konuda" diyen Nagehan Alçı, "Hatanın neresinden dönülse kazançtır ülkemiz için..." diyerek, "Ben 15. Ağır Ceza’da bu tıkanıklığın aşılacağına inanıyorum. Şayet bu da olmazsa, yani 15. Ağır Ceza Mahkemesi başvuruyu reddederse bu kez Berberoğlu’nun avukatları ikinci kere Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak. Anayasa Mahkemesi Şahin Alpay’da yaptığı gibi bir kez daha ihlal kararı verecek. Süreç bu kadar uzamadan iş çözülürse Türkiye rahat bir nefes alır" ifadelerini kaydetti.

ENGİN YILDIRIM'IN TWEETİ ÜZERİNDEN AYM KARARLARI TARTIŞMAYA AÇILAMAZ

AYM bunalımının ikinci boyutunun üyelerden Engin Yıldırım'ın attığı "ışıklar yanıyor" tweeti olduğunu söyleyen Alçı, bu tweeti "büyük bir skandal olarak gördüğünü" ifade etti.

Alçı, bu tweetten hareketle "AYM’nin anayasada işaret edildiği gibi bağlayıcı olan kararlarının tartışmaya açılması, uygulanmaz hale gelmesinin doğuracağı  büyük tehlikeyi göz ardı etmemeliyiz" uyarısında bulunarak "Darbe heveslilerinin ışığını kapalı tutmak için hem Engin Yıldırım’ı kınamalı hem de AYM’nin Enis Berberoğlu kararının uygulanmasının hukukun gereği olduğunu hatırlatmalıyız" ifadelerini kullandı.

Alçı, yazısının devamında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin AYM konsundaki önerilerine ve bireysel başvuru konusuna değindi, görüşlerini paylaştı.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar