GÜNDEM

Nagehan Alçı'dan Ahlat notları

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Ahlat'taki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni gezdi. Alçı, Ahlat'ın kültür mirası sayılması için yapılan başvuruyu ve yakın zamanda açılacak olan yapıyı anlattı.

Nagehan Alçı'dan Ahlat notları

Külliye içerisinde "nefes kesen bir ihtişam" olmadığını söyleyen Habertürk yazarı Nagehan Alçı, "bilinçli bir tevazunun hakim olduğunu" söyleyerek binanın detaylarını anlattı:

"Terasın sütunlarına Selçuklu mezar taşlarının iki replikası konmuş. Aşağı inince büyük sergi ve toplantı salonu çıkıyor karşınıza. Karşılıklı duvarlar tarihteki Türk devletlerini simgeleyen kapılara açılıyor. Kapıların arkasında her bir devlet için sembolik birer bölüm olacakmış. Salon ise müze ve etkinlik alanı olarak kullanılacak."

Bir Cumhurbaşkanı ve ailesi için bri de konuk devlet başkanı için
konaklanacak iki bölüm olduğunu söyleyen Alçı, "Son derece mütevazı buldum Ahlat’taki binayı" dedi.

AHLAT'A KÜLLİYE GEREKLİ MİYDİ?

Nagehan Alçı, tartışılan "Ahlat’ta Külliye gerekli miydi?" şu cevabı verdi:

"Bu bina ile birlikte Ahlat turizmi kesinlikle canlanacak ve o bölgeye bir iktisadi hareketlenme gelecek. Memleketimizde büyük bir kültür mirasına ev sahipliği yapan ama adeta unutulmuş bir coğrafya ortaya çıkacak, hatırlanacak. 1,5 sene gibi kısa bir sürede tamamlanan ve 39 bin metrekarelik bir alanın üzerine inşa edilen Külliye’nin belli kısımları ziyarete açık olacakmış. Yılda en az bir kez valiler toplantısı burada yapılacak ve bazı devlet başkanları da burada ağırlanacakmış. Yani Ahlat, Türkiye’nin görünen bir yüzü haline gelecek."

Alçı, Ahlat'ta dünyanın en büyük Türk-İslam kabristanının bulunduğunu söyleyerek, Cumhrubaşkanı Erdoğan 2010 yılında burayı ziayret edene kadar adeta "mezbelelik" olduğunu kaydetti:

"Ahlat-Selçuklu Meydan Mezarlığı’nın dünya kültür mirasına girip girmemesi ile ilgili bir teşebbüs olup olmadığını sordum. Varmış. 2000’de başvuru yapılmış 2022’de yeniden değerlendirme yapılacakmış..."O zamana kadar çalışmalar sürüyor…"

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar