GÜNDEM

Nagehan Alçı yazdı: Ayasofya kararı kutuplaşmaya panzehir olmalı

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Ayasofya’nın tekrardan cami olarak ibadete açılması için iktidar ve muhalefin ortak karar almasının, kutuplaştırmayı sona erdirmede önemli bir adım olduğunu köşesine taşıdı. 

Nagehan Alçı yazdı: Ayasofya kararı kutuplaşmaya panzehir olmalı

Ayasofya, Danıştay ve Bakanlar Kurulu kararlarından sonra müze statüsünden çıkartılıp, tekrardan camiye dönüştürüldü.

Habertürk yazarı Nagehan Alçı ise; bugünkü köşesinde kararın alınmasında iktidar ve muhalefetin ortak hareket ettiğinin altını çizerek, sözlerine şu şekilde devam etti "Sonucun oybirliği ile gelmesi önemli. Ayasofya ile ilgili tartışmalarda ilk kez CHP farklı bir tavır sergilemiş, cami olarak yeniden ibadete açılması önerisini desteklemişti. Siyasette bu konuda çatlak ses çıkmadı, hiçbir konuda yakalanamayan konsensus Ayasofya Camii konusunda yakalandı.”

Seküler bir çevrede büyüdüğünü hatırlatan Alçı, Ayasofya’nın ibadete açılması ile ilgili hassasiyet ve beklentiyi başta kavrayamadığını belirterek sözlerine şu satırları ekledi “İstanbul Erkek Lisesi’nde öğrenci iken Alman öğretmenlerimiz bizi okulun 200 metre aşağısında bulunan Ayasofya’ya her ay götürürlerdi. Oradaki Almanca konuşan turistleri bulur, okulda öğrendiğimiz Almancanın pratiğini yapardık.Daha sonra da yıllarca İstanbul’a gelen yabancı dostlarımı, son yıllarda ise kendi çocuklarımı defalarca Ayasofya’ya götürdüm, gezdirdim.Bunları anlatıyorum çünkü seküler kesim Danıştay’ın verdiği kararı ve bu karara yönelik coşku ve sevinci anlayamıyor olabilir. Anlayamadığı için üzüntü, öfke ya da korku duyuyor da olabilir.Bu hisler çok normal. Zira yıllarca hep karşılıklı korkular üzerinden farklı mahalleler birbirleri ile ilgili şüphe ve güvensizlik duydular.”

Ayasofya’nın tekrardan cami olarak ibadete açılmasının korkulacak bir durum olmadığını söyleyen Alçı, "Şunu unutmayalım: Ayasofya Camii’nin yeniden ibadete açılması turistlerin gezmesine engel değil… Tıpkı Sultanahmet gibi, tıpkı Notre Dame Kilisesi gibi, tıpkı Stephan’s Dom gibi hem ibadet yapılacak hem de ziyaretçilere açık olacak. Bakın, yıllardır kapalı olan Heybeliada Ruhban Okulu yeniden açılsa seküler Rumlar sevinmeyecek mi? Tabii ki sevinecek. Dünyadaki bütün Rumlar bu kararı coşkuyla kutlayacak.İşte Ayasofya meselesine de böyle bakmak gerekir diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar