GÜNDEM

Nagehan Alçı: Vaka sayısı açıklanan hasta sayısının 8 katı

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, bugünkü köşesinde tartışılan hasta-vaka sayılarına ilişkin "Vaka sayısı açıklanan hasta sayısının 8 katı" ifadesini kullandı.

Nagehan Alçı: Vaka sayısı açıklanan hasta sayısının 8 katı

Habertürk gazetesi yazarı Nagehan Alçı, bugünkü köşesinde "Türkiye’de koronavirüsle mücadelede değil, bu mücadeleyi doğru anlatmak konusunda ciddi eksiklik var" diyerek, hasta-vaka sayılarına ilişkin tartışmaya değindi. Alçı, Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle konuştuğunu söyleyerek merak edilen soruları cevaplandırdı. Nagehan Alı, aldığı cevaplar sonucunda "açıklanan günlük hasta sayısının aşağı yukarı 8 katı vaka var diyebiliriz" ifadesini kullandı. İşte yazının ilgili bölümleri:

KİME TEST YAPILIYOR?

Sağlık Bakanlığının protokolüne göre Bilim Kurulu ve Bakanlığın belirlediği belirtilerden (bu belirtiler belli aralıklarla güncelleniyor) en azından biri varsa test yaptırılabiliyor. Şayet hiçbir belirti yoksa eğer ailenizden biri pozitif dahi olsa test yapılmıyor. (Aile ya da yakın çevrede pozitif olan bireylerle ilgili test kriteri zaman zaman güncelleniyor.)

TEST SİSTEMİ İKİ AYAK ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLÜYOR

Birinci ayak benim de bahsettiğim gibi semptomu olanlara yapılan testler. Buna göre sonucu pozitif çıkanlar envantere işleniyor. Bakan Koca’nın hasta diye kast ettiği bu grup. Yani en az bir ve daha fazla semptomu olup, test yaptırıp pozitif çıkanlar.

RAKAMLARI PAYLAŞILMAYAN "SEMPTOMSUZ VAKALAR" KİMLER

Türkiye’de giderek artan sayılarda taramalar yapılıyor. Riskli gruplar içinden tesadüfi kişiler seçiliyor ve test yapılıyor. Mesela havaalanlarında yurt dışından gelenler, oto sanayi bölgesi gibi trafiği çok olan yerler, testi pozitif çıkanların yakın çevresi ve futbolcular gibi gruplarda sık sık rastgele testler yapılıyor.

İşte semptomsuz olanlar yani vaka diye etiketlenip temmuz sonundan beri kamuoyu ile rakam olarak paylaşılmayanlar bunlarmış. Her gün ‘hasta’ kategorisinde verilen sayı en az bir semptomu olup testi pozitif çıkanlara tekabül ediyor. Vaka ise tarama sonucu tesadüfen pozitif çıkan ama kendisinde bir belirti bulunmayanlar…

VAKA VE HASTA ORANI

Uluslararası literatürde kabaca 10 kişiden 1’i hasta, 1’i ağır hasta, 8’i semptomsuz vaka diye oranlanıyormuş. Yani açıklanan günlük hasta sayısının aşağı yukarı 8 katı vaka var diyebiliriz.

NEDEN YALNIZCA HASTA SAYISI AÇIKLANIYOR?

Aldığım yanıt şu: "Pandeminin başlangıcında test sayımız yalnızca 3000-3500 kadardı, zamanla artırdık. Bakın Nagehan Hanım mayıs ayında günlük 40 bin teste ancak çıkmıştık. Zaten tarama uygulaması sonra devreye girdi. Yani vaka sayısı verirken de sadece belirtisi olanlara test yapılabiliyordu. Bugün ise günlük yaklaşık 120 bin test yapılıyor. Bunun önemli bir kısmı tarama testi. Amaç bunu günde 200 bine çıkarmak."

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar 2 yorum