GÜNDEM

Nagehan Alçı, hem Süleyman Soylu'yu hem Ekrem İmamoglu'nu aradı

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, son dönemlerde hükümet ve İBB arasında yaşanan bağış toplama polemiği üzerine hem İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu hem de İBB Başkanı Ekrem İmamoglu'nu aradı.

Nagehan Alçı, hem Süleyman Soylu'yu hem Ekrem İmamoglu'nu aradı

Soylu, belediyelerin topladığı bağışların dondurulması meselesi ile de gündemde malum. Salı günü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir telefon görüşmesi yaptı. İki taraf da bunu teyit etti ancak görüşmenin detayları yazılmadı. Neler konuştuklarını sordum. Uzun uzun kanunda yardım toplama yetkisinin kimlere hangi el ile verildiğinin belirlendiğini anlattığını ve karşı tarafın da kendisini anladığını söyledi.

İçişleri Bakanı kısaca diyor ki: İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı bağış toplamak değil, yardım kampanyasıdır. Yardım kampanyaları geneldir ve 2860 sayılı kanunla düzenlenmiştir. Buna göre dernekler, vakıflar, belediyeler idari otoriteden izin almak kaydı ile yardım kampanyası düzenleyebilir. Kızılay, Mehmetçik Vakfı gibi 28 kurumun devamlı kampanya düzenleme yetkisi vardır. Cumhurbaşkanı da bu yetkiyi verebilir. Kısacası belediyelerin valilikten izin almadan yardım kampanyası düzenleyemeyeceğini söylüyor. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaptığının yardım kampanyası değil, bağış toplamak olduğunu ileri sürüyor.

“ŞARTSIZ BAĞIŞ OLMASININ ŞARTI…”

Soylu’ya bunu hatırlattığımda “Hayır, bağış özeldir, böyle kamuya açık duyuru ile genel bir şey yaparsanız o yardım kampanyasıdır ve belediyeler kendileri karar verip bunu yapamazlar, bu kanuna aykırı. Bağışta da biliyorsunuz iki tür bağış var, şartlı bağış toplamak için belediye meclisinin izni gerekir. Şartsız bağış toplama yetkisi belediye başkanındadır. Şu şirket ya da şu kişi şu kadar bağış yaptı denerek yapılabilir” dedi.

“TOPLANAN PARALARIN SAHİPLERİNE İADE EDİLMESİ GEREKİR”

Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin topladığı paraların bulunduğu hesaplar donduruldu. Bakan’a bundan sonra o paralara ne olacağını da sordum. “Bakın Nagehan Hanım, Konya Belediyesi de aynı şeyi yapıyordu, ikazımız üzerine hemen sonlandırdılar ve paraları sahiplerine iade ettiler. Yapılması gereken budur” diye konuştu.

* İmamoğlu cephesi ne diyor?

İçişleri Bakanı’nın ardından Ekrem İmamoğlu cephesini de aradım. Salı günkü telefon konuşmasını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı nasıl görüyor? Bugün Ekrem Bey toplanan yardımlar ve bundan sonrası için açıklama yapacak. Belli ki durmayacak. Peki İçişleri Bakanlığı’nın müdahalesine rağmen para toplamayı nasıl sürdürmeyi planlıyor? İmamoğlu cephesinden şunları öğrendim:

Yazının tamamı için tıklayın 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar