GÜNCEL

Nagehan Alçı: 2020'lerin kilit şehri Bursa. Çünkü Bursa'yı alan Türkiye'yi alır

Habertürk gazetesi yazarı Nagehan Alçı, 2019 yerel seçimlerinin AK Parti açısından en büyük başarısının Bursa olduğu, CHP içinde büyük bir hezimet olduğunu kaleme aldı. Alçı, '2020'lerin kilit şehri Bursa. Çünkü Bursa'yı alan Türkiye'yi alır' dedi.

Nagehan Alçı: 2020'lerin kilit şehri Bursa. Çünkü Bursa'yı alan Türkiye'yi alır

Habertürk gazetesi yazarı Nagehan Alçı bugünkü köşesinde  '2020'lerin kilit şehri Bursa. Çünkü Bursa'yı alan Türkiye'yi alır' başlıklı dikkat çekici bir yazı yayınladı. Alçı, 2019 yerel seçimlerinin AK Parti açısından en büyük başarısının Bursa olduğu, CHP içinde büyük bir hezimet olduğunu kaleme aldı. Alçı, ''Yakın tarihe bakın, burada belediye başkanlığını hangi parti adayı almışsa iktidar ya o partiye geçmiş ya da o partide devam etmiş. Son 40 yılda burada merkez-yerel ikiliği hiç yaşanmamış'' dedi. 

İşte o yazı... 

2019 yerel seçimlerinin AK Parti açısından en büyük başarısı ve CHP açısından en büyük hezimeti Türkiye’nin 4. büyük şehri Bursa’ydı.

İstanbul, Ankara, Antalya, Adana ve Mersin CHP'ye geçti ama AK Parti üstelik 2017 istifa furyasında başkanı değişen illerden olmasına rağmen Bursa’yı aldı.

Seçimi kazanan isim Alinur Aktaş’tı. Aktaş’ın bir özelliği daha vardı: İstifası istenen Recep Altepe’nin yerine gelen ve geldiği yerde aday gösterilen tek isimdi.

Bursa çok ilginç bir şehir. Bir nevi seçim barometresi gibi.

Yakın tarihe bakın, burada belediye başkanlığını hangi parti adayı almışsa iktidar ya o partiye geçmiş ya da o partide devam etmiş. Son 40 yılda burada merkez-yerel ikiliği hiç yaşanmamış.

1983’te Turgut Özal ve ANAP iktidara geliyor. 1984’te Bursa Belediyesi’ni de ANAP adayı Ekrem Barışık kazanıyor.

1989’da Özal’ın başbakanlığı sürerken tüm büyükşehirlerde SHP rüzgarı esiyor.

Günümüzde muhafazakar-sağ ile özdeşleşen Kayseri’yi bile SHP kazanıyor ki benim amcam Ali İhsan Alçı da o dönem SHP rüzgarıyla belediye başkanı olan bir isim.

Fakat 1989’daki SHP rüzgarı Bursa’ya uğramıyor. Öte yandan erimekte olan ANAP da kaybediyor. 1989’da Bursa’yı DYP’den Teoman Özalp kazanıyor.

Yazının tamamı için tıklayın... 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar 1 yorum