MEDYA KÖŞESİ

Murat Yetkin'den 'sosyal medya gettosu' çıkışı

Sosyal medyaya gelecek olan düzenleme ile ilgili yazı kaleme alan Murat Yetkin, sosyal medyanın risklerini saydı ve bu mecranın giderek bir gettoya dönüştüğünü belirtti.

Murat Yetkin'den 'sosyal medya gettosu' çıkışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal medya çıkışının ardından sosyal medya platformlarının kapatılıp kapatılmayacağı merak konusu. 

Kamuoyu yapılacak düzenlemeleri beklerken Murat Yetkin de sosyal medya konusunu yazdı. 

Dijital medyanın risklerine değinen Yetkin, bu alanın giderek bir gettoya dönüştüğünü ve yasaklamalar olursa bu gettonun duvarlarının yükseleceğini belirtti. 

İşte o yazı:

Bu süreçte binlerce basın emekçisi işsiz kaldı; ya işten çıkarılma ya istifaya zorlanma ya da artık katlanamayarak bırakma şeklinde. Son olarak Hürriyet’ten çıkarılan meslektaşlarımıza tazminat ödenmemesi, medyada yeni bir dönemi, medya çalışanlarının haklarının da dikkate alınmaması dönemini başlattı.
Bu bir başka dönemi de başlattı. Dijital gazetecilik zaten 2000’lerin başından bu yana gelişiyordu. Örneğin Doğan Akın yönetiminde T24 on yılını geride bıraktı. Dijital medya, sosyal medya Türkiye’deki siyasi atmosferden bağımsız olarak da bütün dünyada gelişiyordu zaten. Ben dahil pek çok meslektaş zorunlu ya da gönüllü olarak okurlarımızın, izleyicilerimizin farklı haber alma ve yorum alma hakkını bu platformlarda karşılamaya çalışıyoruz.
Ama dijital medyanın, sosyal medyanın üç temel riski var:
– Birincisi, erişimi dijital kullanıcıyla sınırlı. Bu da Türkçeye “yankı odası” olarak tercüme edilen “echo chamber” riskini gündeme getiriyor. Yani, en abartılı durumuyla söylersek zaten toplumdaki bir avuç elit birbirini izliyor.
– İkincisi, dijital platform sayısı ne kadar artarsa, zaten basılı/görsel reklam pazarından kapılabilen reklam geliri o kadar fazla platform arasında paylaşılıyor. Yani çok kitleselleşemedikçe mecrayı ayakta tutacak gelir sınırlı.
Yazının tamamı için tıklayın...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar