GÜNDEM

Murat Yetkin'den Karadeniz'deki rezerv için sorular

Gazeteci Murat Yetkin, Karadeniz'de bulunan doğal gaz rezervine ilişkin sorular sorarak değerlendirmelerde bulundu.

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Murat Yetkin'den Karadeniz'deki rezerv için sorular

Gazeteci Murat Yetkin, yetkinreport.com sitesinde bugün kaleme aldığı yazısında Karadeniz'de bulunan doğal gaz rezervi konusunda bazı sorulara cevap aradı.

Bulunan miktarın "Türkiye gibi enerji fakiri bir ülke için önemli bir miktar" olduğunu söyleyen Yetkin, rezervin Türkiye’nin kendi gemisi, kendi ekipman ve elemanlarıyla bulunmuş olmasının "değerli" olduğunu söyledi.

Yetkin, "Peki, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı damadı Berat Albayrak’ın söylediği üzere, Türkiye’nin “lig atlamasını” ya da “eksen değiştirmesini” sağlayacak büyüklükte mi?" diyerek bazı sorulara cevap aradı:

EKONOMİYİ NASIL ETKİLER?

"...Uzmanlar işletme başladığında yılda 5 ila 10 milyar m3 üretilebileceğini söylüyor. Yani Türkiye’nin mevcut doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 10 ile 20’si arası katkı demek. Hiç fena değil yine de ama öyle vatandaşın cebine büyük bir katkı beklemek, bu miktarlarla zor."

BAĞIMLILIĞI KIRAR MI?

320 milyar m3 bağımlılığı kıracak mı? "...Dünyanın en büyük doğalgaz yataklarına sahip Rusya’nın (tahmini değil) kanıtlanmış rezervleri 50 trilyon m3. Onu 33,8 ile İran, 23,8 ile Katar izliyor. Yani, 320 milyar m3 küçümsenecek bir başarı değil ama maalesef Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını bitirecek bir miktar değil."

BULUNDUĞU SÜRE 1 AY OLABİLİR Mİ?

Doğal gaz yatağı bir ayda bulunabilir mi? "...Şimdi “Sakarya” adı verilen Tuna-1 alanında ilk araştırmalar 2003’te yine TPAO ile Madison arasında başlamış, 2004’te doğal gaz bulunduğu ilan edilmişti. Daha sonra aynı bölgede BP ile 2009, 2010 ve 2011’de de sondaj yapıldığı biliniyor. Bu durum teknik olarak mümkün, yani 2500 km karelik bir alanda başkalarının bulamadığını siz bulabilirsiniz. Ancak bu kadar kısa sürede bu kadar geniş yatakların bulunmasının bir açıklaması da yatakların bulunup son kazı için talimatın beklenmesi olabilir..."

Yetkin, ayrıca bulunan rezervin Türkiye'nin ekseninid ğeiştirip dğeiştirmeyeceğini, önümüzdeki seçimlere etki edip etmeyeceğine ilişkin de sorgulamalar yaptı.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar