GÜNDEM

Murat Yetkin yazdı: Joe Biden 12 Eylül darbesi öncesinde Ankara’daydı

Gazeteci Murat Yetkin, ABD seçimlerine birkaç gün kala adaylardan Joe Biden'ın Türkiye'yle ilişkilerini kaleme aldı ve Biden'ın 1980 darbesi öncesi Türkiye'ye geldiğini, bazı talepleri ilettiğini fakat sonuç alamadığını ifade etti.

Murat Yetkin yazdı: Joe Biden 12 Eylül darbesi öncesinde Ankara’daydı

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport'ta yayımladığı son yazısında ABD başkan adaylarından Joe Biden'ın Türkiye ile olan geçmişine değindi. Biden'ın 1980 darbesi öncesinde Türkiye'ye geldiğini ve bazı taleplerde bulunduğunu, bu taleplerin o sırada karşılanmadığını; fakat darbenin ardından yerine getirildiğini söyledi:

Joe Biden 40 yıl önce turistik gezi için değil, önemli Amerikan taleplerini dile getirmek üzere Ankara’daydı... Biden ve heyetindeki üç senatör Ankara’da Başbakan ve Adalet Partisi lideri Süleyman Demirel, ana muhalefet CHP lideri Bülent Ecevit, Dışişleri Bakanı Hayrettin Erkmen’le görüşmekle yetinmedi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren ve kuvvet komutanlarıyla da görüştüler. Çünkü ABD taleplerinin tamamı askerî taleplerdi. Bu taleplerden ikisi aslında 10 Ocak 1980’de Ankara’ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Warren Christopher tarafından da dile getirilmiş, ama Christopher eli boş dönmüştü... Bu sorunların tamamı birkaç ay sonra bir anda çözülüverdi. Çözüldüğünde Demirel ve Ecevit, eşleriyle birlikte Çanakkale, Hamzakoy’da, artık kullanılmayan bir Amerikan üssünün Türk ordusuna devredilmiş binasında tutuluyordu. Evren ve kuvvet komutanları 12 Eylül 1980’de bir darbeyle yönetime el koymuş, hükümeti, Meclis’i, Anayasayı kaldırmıştı...

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar